preskoči na sadržaj
vijesti

Popis drugih obrazovnih materijala u školskoj godini 2019./2020. Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji!
 
1. MZO financirat će za školsku godinu 2019./2020.:
- nove udžbenike za 1. , 5. razred i dio udžbenika za 7. razred ( biologija, kemija i fizika)  
- dokup udžbenika za 2., 3., 4., 6., 7. i 8. razred koji nedostaju ( nakon organiziranog skupljanja starih udžbenika u lipnju 2019.)
 
2. Roditelji su obvezni naručiti i kupiti samo radne bilježnice i materijale koji se nalaze na ovom popisu i mapu za likovnu kulturu.
 
Popise potrebnih obrazovnih materijala koje roditelji nabavljaju samostalno za školsku godinu 2019./2020.  potražite pod opširnije.
  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 15. 7. 2019. 16:32

Matea Mušan dobitnica prve nagrade na MaFestovm strip natječaj

  U sklopu 12. MaFesta – makarskog festivala stripa i ove godine je održan natječaj za najbolji strip za učenike  od 5. do 8. razreda u svim osnovnim školama Makarske rivijere. U najmanje 6 kadrova učenici su trebali nacrtati crno - bijeli strip na temu 'Vanzemaljci u Makarskoj'.                                       

 

Pred MaFestov žiri pristiglo je ukupno 317 radova, a najboljim žiri je ocijenio rad naše učenice  5. razreda   Matee Mušan                                                                           

 Matei su u subotu 25.05.2019., na otvaranju ovogodišnjeg festivala stripa, organizatori MaFesta, uz apaluz i ovacije mnogobrojne publike,  dodijelili vrijednu nagradu – laptop i paket tvrdokoričnih strip albuma.

Čestitamo Matei!

Pogledajte strip

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 6. 6. 2019. 11:47

Učenice šestog razreda na državnoj Smotri iz građanskog odgoja

U ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine,  učenice naše škole Lana Jelačić, Lucija Šutić, Lara Šutić i Luna Peko, u pratnji učiteljice Mirele Penave Giljević, s uspjehom su prezentirale projekt Naše poduzeće Sunčana strana na Državnoj smotri projekata iz GOO-a Projekt građanin, koja je održana u Zagrebu. Projekt je usmjeren razvoju poduzetničkih kompetencija, a ciljevi su, između ostalih, razvijanje ekonomske i financijske pismenosti te kreativnosti učenika i svijesti o vlastitim mogućnostima. U projektu su sudjelovali učenici viših razreda koji su na ovaj način stekli uvid u sve ono što je potrebno za osnivanje vlastitog poduzeća. Mentorice projekta su bile Branka Perić i Zdenka Oberan.

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 30. 5. 2019. 12:38

Drugaši na državnoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja

Naši učenici drugog razreda, Nika Knežević, Ivano Rastočić, Mate Rončević i Ela Ujdur, u pratnji mentorice učiteljice Ranke Radoš, sudjelovali su na državnoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja koja se održala 20. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Pred tročlanim prosudbenim povjerenstvom drugaši su uspješno predstavili svoj projekt „Dajem pet za zeleni svijet“ čiji je cilj bio promatranje, eksperimentiranje i izgrađivanje sposobnosti praktičnog djelovanja na području zaštite, obnavljanja i unapređivanja okoliša.  

Dolazak na državnu smotru bio je i prilika za razgled Muzeja suvremene umjetnosti, odlazak u kino i upoznavanje glavnog grada, koju su učenici s velikim zadovoljstvom iskoristili. Zahvaljujemo gospodinu Romanu Rončeviću, našem gračkom Zagrepčaninu i njegovoj obitelji, uz čiju smo pomoć i podršku, u kratkom vremenu koje nam je bilo na raspolaganju, vidjeli i naučili puno toga o dragom nam Zagrebu. 

Fotografije                                                                                                                        

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 30. 5. 2019. 07:55

Superfinale Croatian Makers lige

 U subotu 25.5. učenici Lucija Kostanić, Tina Andrić, Adrian Kostanić i Franko Urlić sudjelovali su na Superfinalu CM lige iz robotike s 40 najboljih ekipa starijih dobnih skupina iz cijele Hrvatske.

Samo natjecanje je trajalo 4h i bilo je podijeljeno u dva zadatka na temu zaštite okoliša.

Učenici su trebali programirati dva robota koja su na stazi morali pozivati jedan drugog i razvrstati različite vrste smeća kao što su staklo, papir i plastika u svoje područje,te se nakon toga svega vratiti  na početno mjesto.
 
Prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, drugo ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijeka i treće ekipa iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova.  
  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 28. 5. 2019. 11:13

Županijska smotra učeničkih zadruga

24. 5. 2019. održana je Smotra učeničkih zadruga Splitsko- dalmatinske županije u prodajnom centru Mall of Split u Splitu.

Naša UZ „Škatula“ sudjelovala je na Smotri uz ostalih trideset zadruga.

Na našem izložbenom prostoru predstavili smo naše glavne proizvode:  maslinovo ulje, meleme od smilja i kantarionovog ulja, ruksake, oslikane marame, magnete, tople jastučiće punjene pšenicom te ručno izrađene zidne krpe i kuhinjske pregače.

Nakon predstavljanja zadruga i vrednovanja postignuća Prosudbeno povjerenstvo je na zatvaranju Smotre izvjestilo o rezultatima.

Naša zadruga osvojila je 20. mjesto.
album

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 27. 5. 2019. 15:52

Terenska nastava u Sinju

U petak, 17. svibnja, učenici prvih i drugih razreda matične škole i PŠ Brist uputili su se na terensku nastavu u Sinj, u pratnji učiteljica Mirele Penave Giljević i Perice Šutić.
Osvanuo je, nakon nekoliko kišnih,  savršen sunčan dan koji nas je pratio cijelim putem.
Po dolasku u Sinj, učiteljica Perica nas je provela svojim zavičajem, upoznajući nas sa detaljima centra Sinja . Posjetili smo Svetište Gospe Sinjske, obišli omiljenu „Lucu” - spomenik Stipe Sikirice, čuvenu fontanu Petrovac i nakon toga krenuli u Muzej Alke.
Pogledali smo zanimljiv film o Alki, a nakon toga nas je kustos muzeja upoznao s eksponatima ovog neobičnog interaktivnog muzeja koji je nominiran za mnoge domaće i europske nagrade (najbolji europski muzej) a osvojio je nagradu EU za kulturnu baštinu i nagradu za Storytelling.
Nakon muzeja uputili smo se na Ranč Mustang u obližnje selo Glavice.  Ovo je bio najiščekivaniji dio izleta jer su nas na Mustangu čekali konji. Svi smo projahali krug na konjima a nakon toga smo uživali u sportskim aktivnostima na livadi u centru kompleksa Mustang. Ručali smo i uživali na suncu.
Poslijepodne smo krenuli u špilju Vranjaču, turističku atrakciju mjesta Dugopolje. Dobro smo se obukli i, uz pratnju vodiča zakoračili u podzemnu ljepoticu. Špilja je otkrivena početkom 20. stoljeća, a otvorena je za turiste od 1929. godine. U špilji je čak otkrivena nova vrsta špiljskog pauka, koja je dobila naziv po prirodoslovcu koji ju je otkrio - prof. Umbertu Giromettu. Zakonom o zaštiti prirode, špilja Vranjača je zaštićena 1963. godine kao geomorfološki spomenik prirode.
Bogatstvo sigastih ukrasa zasigurno ju svrstavaju u najljepšu turistički uređenu špilju u Dalmaciji.
Povratak je također bio zabavan - uz pjesme, narodne zagonetke i viceve došli smo kući brzinom munje. Vrijeme zbilja leti kad si u dobrom društvu!
Album slika

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 26. 5. 2019. 22:39

Tihi kutak

 

 

      U našoj školi je uređen još jedan prostor namijenjen učenicima. Riječ je o Tihom kutku, mjestu na kojem će učenici, kako to i samo ime kaže, moći u tišini provoditi svoje vrijeme posvećeno učenju, čitanju, pisanju, crtanju ili već nekoj drugoj tihoj aktivnosti. Nadamo se da će se Tihi kutak svidjeti učenicima i da će ga koristiti, a osobito u vrijeme kada imaju neki „prazan“ sat. 

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 21. 5. 2019. 13:43

Školsko prvenstvo u šahu

   Dana 20.05. odigrano je školsko šahovsko prvenstvo za učenike od petog do osmog razreda. Na turniru je sudjelovalo 10 igrača koji su odmjerili snage u 5 kola, računalnim uparivanjem s tempom igre od 15 minuta po igraču. Najuspješniji sa 4 pobjede i jednim remijem učenik je petog razreda Dominik Grujičić koji zasluženo osvaja prvo mjesto i prigodnu nagradu. Učenik sedmog razreda Matija Gnječ osvaja drugo mjesto s 3.5 boda. Isti broj bodova, ali slabije dodatne kriterije imao je učenik osmog razreda Mate Bartulović koji osvaja nagradu za treće mjesto.
Poredak ostalih učenika: Vilim Jurec, Katarina Đerek, Nikola Raić, Mario Vrljičak, Dominik Lekaj, Ante Šarić i Sara Žderić.
Foto-album
 

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 20. 5. 2019. 17:47

Održivo gospodarenje otpadom

U okviru projekta „Provedba komunikacijske kampanje o održivom gospodarenju otpadom- Zeleni val“ održane su radionice o održivom gospodarenju otpadom za djecu najmlađeg uzrasta. Nositelj projekta je Grad Ploče, a suradnik na projektu Općina Gradac.

Jedna takva radionica održana je u srijedu, 15. svibnja i u našoj školi, u matičnoj za učenike nižih razreda matične škole i PŠ Brist, te u PŠ Drvenik za učenike nižih razreda područne škole, a vodile su ih edukatorice udruge Eko Zadar.

Cilj ovih  radionica je da se djeci na pristupačan način približi problematika otpada te da im se objasni kako mogu vlastitim ponašanjem i navikama pridonijeti smanjenju nastanka otpada te kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju.

Nakon zanimljive prezentacije u kojoj su djeca aktivno učestvovala, slijedilo je oslikavanje platnenih vrećica. Učenici su iskazali svoju kreativnost oslikavajući vrećice ekološkim crtežima i porukama.

Bilo nam je jako zabavno i radujemo se nekim novim eko radionicama !

Fotografije

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 19. 5. 2019. 18:50

Festival matematike 2019.

Ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola održat če se 10.svibnja 2019. u Splitu. Cilj ovog natjecanja je popularizirati matematiku i pokazati da se matematički zadaci suradnjom rješavaju brže i lakše.

Ekipe su posebne po tome što ih ne čine učenici istog razreda, pa čak ni istog uzrasta, ali svi članovi ekipe imaju isti cilj: riješiti što više matematičkih zadataka. Četiri su kategorije natjecatelja:
-Delta(3.i4.razred)
-Omikron(5.i6.razred)
-Omega(7.i8.razred)
- Alfa za učenike srednje škole (od 1. do 4. razreda)

Najbolje rezultate ne ostvaruju oni koji znaju riješiti više već oni koji najbolje surađuju i znaju podijeliti zadatke u ekipi kako bi timski ostvarili najbolji rezultat i osvojili nagrade.

Profesorica Ivona Čepić  vodit će ekipu Omikron čiji su članovi :  Anđela Andrijašević i  Matea Mušan (5.razred )

Lara Šutić i Lucija Šutić   (6. razred).

Poželimo  im mnogo uspjeha na natjecanju iako je osnovni cilj već ostvaren , a to je pronalazak prave ekipe spremne na suradnju!!! 

Ovim završavamo sezonu matematičkih natjecanja za ovu školsku godinu sudjelovali smo na Školskom/gradskom , Županijskom i ekipnom natjecanju, kao i na međunarodnom „Klokan bez granica.“

                                                                 Ivona Čepić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 8. 5. 2019. 15:30

Prvosvibanjski biciklistički poligon

U sklopu projekta „Dajem pet za zeleni svijet“, učenici drugog razreda naše škole organizirali su prvosvibanjski biciklistički poligon na školskom igralištu. Natjecanju su se pridružili učenici iz ostalih nižih razreda naše škole, PŠ Brist i učenici gosti iz drugih škola. Najveću spretnost i vještinu upravljanja biciklom pokazao je Nikola Milišić te je osvojio pehar za najboljeg natjecatelja. Poligon se sastojao od sedam modula koji su uz vještinu vožnje biciklom zahtijevali i poznavanje prometnih propisa. Svi natjecatelji pokazali su zavidne biciklističke sposobnosti i znanja, a posebno su se još istakli Mateo Miošić s osvojenim drugim mjestom te Vito Lončar i Branko Mateljak koji su dijelili treće mjesto. Umjesto prvosvibanjskog graha uslijedilo je slatko osvježenje i nastavak druženja malih biciklista.

Zahvaljujemo na pomoći u realizaciji ovog sportskog događaja učenicama volonterkama, Sari, Mariji, Miri, Luni i Lari, knjižničarki Mandaleni, učiteljici Jeleni, našem domaru i ravnateljici te još jednom hvala našem mještaninu Robertu Talajiću koji je ustupio svoju vijećničku naknadu u korist projekta „Dajem pet za zeleni svijet“.

                                                   drugi razred OŠ Gradac

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 5. 5. 2019. 18:19

Pustinja Blaca - Brač

Učenici predmetne nastave OŠ Gradac i PŠ Drvenik, uz pratnju nekoliko  nastavnica i ravnateljice, posjetili su otok Brač. Nakon što nas je brod „Felun“ iskrcao na pristaništu, pješice smo krenuli uskom stazom prema samostanu „Pustinja Blaca“ koji su u 16. st. osnovali poljički svećenici glagoljaši bježeći pred Turcima.

Svećenici su uz pećinu, koja im je služila kao sklonište, nadogradili stambene i gospodarske zgrade te crkvu. Iako je sagrađen uz strmu liticu, u samostanu se stoljećima živjelo, a danas služi kao muzej s vrijednom astronomskom zbirkom, mnogobrojnim knjigama, namještajem i svim ostalim potrepštinama koje su svećenici koristili.

Bez obzira što put do samostana traje više od pola sata po teškom terenu, sav trud biva nagrađen samim pogledom na velebnu i jedinstvenu građevinu smještenu na potpuno izoliranom djelu otoka.
Album slika

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 3. 5. 2019. 21:05

Posjet Gradu heroju

U sklopu projekta „ Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ naši osmaši proveli su tri nezaboravna dana u Vukovaru. Smještaj je bio u hostelu „Dubrovnik“ smještenom unutar bivše vojarne 204. brigade HV. Unutar vojarne nalazi se veliki broj izložaka pješačkog naoružanja, oklopnih vozila, aviona i ostale vojne opreme koje su učenici mogli razgledati. Također su imali priliku vidjeti prikaz koncentracijskih logora i bojnog polja.

Sudjelujući na predavanjima o Domovinskom ratu, bolje smo se upoznali s načinom obrane i napada na Vukovar te sa svim strahotama koje su nedužni stanovnici i branitelji proživjeli u danima prije pada Vukovara.

Posjetili smo Spomen dom i Masovnu grobnicu Ovčara, Memorijalno groblje, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te muzej Mjesto sjećanja- Vukovarska bolnica.

Sve što smo čuli i vidjeli bilo je jako potresno i nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Gotovo je nevjerojatno u kakvim su neljudskim i užasnim uvjetima preživljavali svi koji su se našli za vrijeme okupacije u Vukovaru.

Ali da ne bude sve tužno, učenici su se imali priliku i zabaviti u disku smještenom na brodu na Dunavu.

Ovo je bilo putovanje na kojem smo svi puno naučili i koje će nam uvijek ostati u sjećanju.
Album slika

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 3. 5. 2019. 21:00

Smotra projekata iz građanskog odgoja Vijest ima dokument u privitku

       Jučer su učenici 2. razreda sudjelovali na Smotri projekata iz građanskog odgoja. Predstavili su naš projekt „Dajem pet za zeleni svijet“ u OŠ Mejaši u Splitu. Na smotri su sudjelovali i učenici iz drugih škola naše županije. Naši predstavnici uspješno su predstavili razredni projekt. Predloženi su za državnu smotru u Zagrebu.
 

                 Mate Rončević, učenik 2. razreda

 

     U srijedu, 3. travnja 2019. godine,  učenice Osnovne škole Gradac Lana Jelačić, Lucija Šutić, Lara Šutić i Luna Peko, s uspjehom su prezentirale projekt Naše poduzeće Sunčana strana na Smotri projekata iz GOO-a  SDŽ-a Projekt građanin. Projekt je usmjeren razvoju poduzetničkih kompetencija, a ciljevi su, između ostalih, razvijanje ekonomske i financijske pismenosti te kreativnosti učenika i svijesti o vlastitim mogućnostima. Mentorice projekta su Branka Perić i Zdenka Oberan.

Projektna ideja nastala je kroz razgovor s učenicima u vezi njihovih profesionalnih interesa. Primijećeno je da su njihovi planovi dijelom usmjereni na bavljenje turizmom kroz poduzetništvo, a veći dio učenika je i sada tijekom ljeta uključeno u obiteljske poslove vezane uz turizam. Stoga smo smatrali da naši učenici trebaju steći više znanja u području poduzetništva. Razvoj poduzetničkih kompetencija nužna je priprema za kasnije sudjelovanje u svijetu rada, ali i uopće odgovornom djelovanju u svim aspektima radnog života, neovisno o odabiru karijere.  Učenici su smatrali da se najbolje uči kroz praksu te predložili osnivanje vlastitog poduzeća. Predlagali su što bi to poduzeće proizvodilo, odnosno kakve bi davalo usluge, kako bi se došlo do početnog kapitala i sredstava za rad, gdje bi se proizvodnja odvijala, odnosno tko bi radio, kako bi nazvali tvrtku te kako bi računali dobit i što bi s njom učinili.

Konačni rezultat bio je osnivanje tvrtke Sunčana strana / Sunny Side, a koja bi se bavila izradom suvenira. Izrađen je logo na način da je na postojeći logo škole dodan slogan poduzeća koji glasi: Uspomene s ljetovanja za vaše sive dane ili na engleskom Our souvenirs for your rainy days. Učenici su istraživali tržište i sačinili poslovni plan. Snimljena je i radio reklama te pripremljeni reklamni letci i reklamne obavijesti na mrežnim stranicama. Kod izbora suvenira vodili smo računa o (modnim) trendovima te njihovoj praktičnosti. Konačni izbor bili su ruksaci i torbe, rukom oslikane marame u bojama škole (osmišljene i do sada proizvedene u okviru Školske zadruge Škatula), topli jastučići punjeni pšenicom i lavandom za grijanje te magneti. Učenici su izrađivali suvenire u okviru izvannastavne aktivnosti učenja šivanja, kao i u svoje slobodno vrijeme.

Pozivamo vas da nas posjetite na Instagramu – @suncanastrana_gradac te da i vi nabavite neki od naših suvenira!

Pod "opširnije" možete preuzeti veće slike i poslušati radio reklamu.

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 4. 4. 2019. 13:42

SVJETSKI DAN LUTKARSTVA

Proljetnom buđenju nikad kraja, tako su u Osnovnu školu Gradac, povodom Svjetskog dana lutkarstva te Svjetskog dana kazališta, stigle razne lutke i probudile školski prostor. A profesionalne lutke, kao i scenografija, stigle su gradskih kazališta lutaka u Splitu i Rijeci. Proizvedene su u Rusiji, Bugarskoj (poznata i nagrađivana autorica lutaka Silva Bačvarova) i u Rijeci (Luči Vodanović).
Ovo je naime prvi put u povijesti gračke škole da je obilježen Dan kazališta i to na specifičan način tako da su polaznici viših razreda odigrali zanimljivu predstavu na opće oduševljene djevojčica i dječaka iz nižih razreda i polaznika Dječjeg vrtića u Gradcu. Djeca i učenici imali su priliku vidjeti marionete, ginjole i lutke u tehnici bunraku. Stariji učenici otkrivali su tajne animacije različitih lutaka, spoznavali konce i končiće marioneta, razvijali suradničke odnose, glumili, pamtili tekstove i pokrete, plesali i „učili“ lutke plesu, te osvijestili važnost scenskog izraza kao i vrijednost vlastite mogućnosti da čine ugodu mlađima, uz učiteljice koje su zanesene lutkama moderirale program, sve pod vodstvom Božene Delaš, profesionalne glumice i lutkarice s 20-ogodišnjim iskustvom i radom u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i voditeljicom brojnih dramskih radionica. Starije učenice koje su sudjelovale u ovome hvale vrijednom projektu su: Luna Peko, Lara Šutić, Lucija Šutić, Marija Bartulović i Petra Andrijašević, za plesni dio bile su zadužene Nives Pavlović i Tereza Grujičić, a za glazbeni Sara Žderić. Moderatorice programa bile su učiteljica Ranka Radoš i Mandalena Sinković Pavlović iz Općinske knjižnice Gradac.
Publika je i sama bila aktivna, sudjelovala u razvijanju scena i, na poseban način, bila blizu lutki i tako doživjeli kazališnu umjetnost vrlo prisno.
Slike i objavu na rogotinskom portalu pogledajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 28. 3. 2019. 09:25

Dan narcisa

U subotu 23. ožujka 2019. učenici OŠ Gradac sudjelovali su u obilježavanju Dana narcisa, zajedničkoj akciji u organizaciji udruge Vita iz Ploča. Učenici su dijelili narcise i prigodne letke kojima se upozorava na rak dojke i važnost preventivnih pregleda te skupljali dobrovoljne priloge za udrugu žena liječenih od raka dojke. Razveselili smo cvijećem mnoge mame i žene našeg mjesta i pokazali im koliko su nam važne.  Slike

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 26. 3. 2019. 10:41

NAŠI RECIKLASIČARI IDU DALJE

NAŠI RECIKLASIČARI IDU DALJE

Ovog mjeseca učenici drugog razreda naše škole dobili su i drugi dio nagrade ostvarene na prošlogodišnjem natječaju „Reciklasičari za ljepšu našu“  u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nagradnu glazbenu radionicu podijelili su s prijateljima iz nižih razreda pa je tako započeo svoj rad mali školski eko orkestar. Prvi dio nagrade za svoje eko instrumente i glazbeni nastup drugaši su ostvarili još u prvom polugodištu nezaboravnim putovanjem u NP Krka i grad Šibenik.

Ove školske godine naši reciklasičari idu dalje. U sklopu projekta „Dajem pet za zeleni svijet“ nastao je niz ekoloških aktivnosti, a jedna od njih odnosi se na aktivni boravak u prirodi. Tako je u školu stigao bicikl kupljen sredstvima iz donacije našeg mještanina Roberta Talajića i novcem koji je razred ostvario prikupljanjem starog papira prošle školske godine. Gospodin Robert Talajić je pratio prošlogodišnje projekte razreda te je ustupio svoju naknadu vijećnika naše općine u korist naših novih projektnih aktivnosti. Gospodinu Talajiću drugaši od srca zahvaljuju, a školske prijatelje pozivaju na korištenje bicikla.

Dajmo svi pet za zeleni svijet!

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 26. 3. 2019. 10:16

Izuzetne žene

   

        Obilježavajući Dan žena u našoj školi je završen projekt Izuzetne žene koji je provodila nastavnica Sanja Šutić s učenicima od 5. do 8. razreda. U sklopu projekta svaka učenica je predstavljala jednu poznatu i značajnu ženu kroz povijest. Učenice su svoje radove prezentirale, održana su zanimljiva i poučna predavanja kojima se željelo učenice motivirati i inspirirati- Želja nam je bila da nauče vjerovati u sebe i sanjaju velike snove.

Fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 14. 3. 2019. 07:42

Klokan 2019.

  Udruga "Klokani bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

Motto igre - natjecanja "Matematički klokan" je: bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 12 zadataka za skupine Pčelica i  Leptirić, odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine. Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici "Klokana" francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra - natjecanje se samofinancira članarinom sudionika - natjecatelja. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote mora se potrošiti za nagrade najboljima.

Natjecanje "Klokan bez granica" u našoj školi održat će se u četvrtak,

21. ožujka 2019. godine, s početkom u 12 sati i 30 minuta.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 14. 3. 2019. 07:40

Male maškare

     Na pokladni utorak, 5.ožujka, svi učenici nižih razreda OŠ Gradac okupili su se u matičnoj školi na proslavi najveselijeg, najšarenijeg dana u godini. Holom škole šetale su se princeze, vile, kaubojke, morske sirene, navijačice, Spidermani, Batmani, veš mašine, dinosauri i mnoga druga bića iz bajki i filmova za djecu. Veseli voditeljski duo - Snjeguljica Mirela i Pipi Perica, uz pomoc DJ Bakice/Vuka Ranke provele su maškaranu povorku kroz niz zabavnih igara. Plesalo se s jabukama na čelu i bez njih, trčalo s "jajima" u žlicama a pobjednici su dobili slatke darove. Vrhunac zabave bio je izbor najljepše maske. U jakoj konkurenciji zbilja maštovitih maski pobjedio je Mateo Pećar. Kristijan Andrić osvojio je drugo, a Anđela Bošković treće mjesto. Za kraj smo se zasladili bombončićima iz pinjate koju je napravila Snjeguljica Mirela i najboljim frutulama naše kuharice Vesne.
Jedva čekamo novu maškaranu zabavu!
 
  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 7. 3. 2019. 16:09

Maškare u Drveniku

Pokladni utorak je dan koji učenici dočekuju s radošću. To je dan kad se možemo prepustiti mašti i pretvoriti se u što god poželimo.
Ovog su utorka učenici PŠ Drvenik ugostili učenike viših razreda i nastavnike OŠ Gradac. Učionice i hodnike naše škole preplavile su brojne maškare. Bilo je neobično doživjeti toliki broj učenika u našoj školi, ali ujedno i jedno lijepo iskustvo za učenike i nastavnike. Nakon nastave su svi zajedno u maškaranoj povorci prošetali po mjestu i onda se vratili na školsko igralište gdje su se počastili grickalicama i kolačima te nastavili za zabavom. Pobjednici sportskih igara i najbolje maske dobili su zaslužene nagrade.
Album fotografija

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 6. 3. 2019. 13:11

Uspjeh mladih robotičara

U petak 01.03.2019. učenici 7. i 8. razreda PŠ Drvenik (Tina Andrić, Franko Urlić, Adrijan Kostanić i Lucija Kostanić) koji pohađaju robotiku sudjelovali su fizičkom kolu Croatian Makers lige koje se održavalo u OŠ Tin Ujević u Krivodolu.
U samo 1 sat i 30 minuta morali su pročitati i shvatiti zadatak, te u tako kratkom vremenu napisati program u kojem bi robot obavio sve što mu je po zadatku određeno. Uspješno su svladali zadatak, te se odlično zabavili i naučili nešto novo o korištenju senzora za prepoznavanje boje.
Zauzeli su odlično drugo mjesto u regiji Makarska, te nastavljaju nadmetanje u ovogodišnjem izdanju Lige.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 3. 3. 2019. 21:32

"LJUBAV" pantomima opet u gostima

 Svake zadnje srijede u mjesecu veljači Srednja škola fra Andrija Kačić Miočića u Makarskoj obilježava Dan ružičastih majica (27.2.2019.) Ove godine pozvali su naše učenice 8.razreda Anu Mariju Biočić, Laru Jovanovića i njihovu mentoricu nast. Svjetlanu Mottl u goste da im uljepšaju prigodni program. Naše učenice su ispričale priču o slučajnom poznanstvu jedne djevojke Mišel i mladića Žan Pjera koje je preraslo u ljubav. Priču su ispričale kroz pantomimu kojom su se prošle godine predstavile na Državnoj smotri Lidrano. 
Oduševile su sve prisutne i pobrale veliki pljesak s nadom  da se opet nađemo na ovaj dan.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 27. 2. 2019. 08:30

Županijska natjecanja

Učenica šestog razreda  naše škole Lucija Šutić  (mentorica Ivona Čepić, prof) pozvana je na Županijsko natjecanje iz Matematike koje će se održati 28. veljače 2019. u Splitu.
Iz tehničke kulture na Županijsko natjecanje kvalificirali su se Luna Peko iz 6. razreda i Anđela Andrijašević iz 5. razreda. Natjecanje će se održati u Splitu 01.03.
Županijsko natjecanje iz informatike već se održalo 15.02. u Splitu, a našu školu je predstavilo šest učenika s vrlo dobrim rezultatima. Iz 7og razreda to su Lara Miošić i Maria Bartulović, u šestom razredu Lucija Šutić i Lara Šutić i naše najmlađe natjecateljice iz petog razreda Matea Mušan i Laura Nedić.
ISKRENE ČESTITKE SVIMA I PUNO USPJEHA NA PREOSTALIM ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA! 

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 18. 2. 2019. 17:37

Upisi u 1. razred za šk. god. 2019./2020.

Na temelju članka 12. stavka 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, broj 87/08., 86/09., 92/10., 105/10.-ispravak, 90/11., 16/12., 86/12., 94/13., 152/14., 7/17. i 68/18.), te članka 5. Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnog povjerenstva (Narodne novine, broj 67/14.) URED DRŽAVNE UPRAVE U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI, Služba za društvene djelatnosti,                          ISPOSTAVA MAKARSKA P O Z I V A

RODITELJE, ODNOSNO STARATELJE DJECE ŠKOLSKIH OBVEZNIKA S PREBIVALIŠTEM ILI BORAVIŠTEM NA PODRUČJU GRADA MAKARSKE, OPĆINE BRELA, BAŠKA VODA, TUČEPI, PODGORA I GRADAC

Pozivaju se roditelji/staratelji djece rođene od 01. travnja 2012do 31. ožujka 2013. godine, da izvrše prijavu djece za upis u 1. razred osnovne škole, za školsku godinu 2019./2020.

  • Prijava djece provodit će se od 08. do 18. veljače 2019. godine, za uredovno područje Ispostave Makarska, prema upisnom području utvrđenom Mrežom škola, elektronskim putem na obrascu – PRIJAVA ZA PREDUPIS, koji će biti dostupan na mrežnoj stranici Ureda državne uprave u SDŽ – Obavijest o predupisima.
  • Ukoliko roditelj/staratelj nije u mogućnosti prijaviti dijete elektronskim putem, može osobno doći u Ured državne uprave – Službu za društvene djelatnosti, Ispostava Makarska, Obala kralja Tomislava 1., soba 21. (II kat), svaki radni dan od 8,00 do 10,30 sati ili u školu kojoj dijete pripada.
  • Roditelji/staratelji putem predškolskih ustanova bit će obaviješteni o terminima testiranja djeteta i terminima zdravstevenih pregleda, te se prije toga ne trebaju javljati u školu kojoj dijete pripada (javljaju se samo u škole na području Splita).
  • U prvi razred mogu se upisati i djeca rođena od 01. travnja – 31. prosinca 2012. (prijevremeni upis), na zahtjev roditelja/staratelja koji se podnosi Ispostavi Makarska, na Obrascu 6. Osim zahtjeva/obrasca dostavlja se i mišljenje predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta. Obrazac je dostupan na istoj stranici (www.udu-sdz.hr), odnosno može se dobiti i u Ispostavi.
  • Pojedinačne informacije o upisu u 1. razred osnovne škole, u školskoj godini 2019./2020. mogu se dobiti u Službi za društvene djelatnosti na telefon: 616-904.

Klasa: 602-02/19-02/06                                        VIŠI UPRAVNI REFERENT

Urbroj: 2181-02/04-19-MJ-1                              ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI

Makarska, 06. veljače 2019. godine                                 Marina Jurasović, v.r.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 7. 2. 2019. 11:04

LiDraNo 2019.

     U petak, 1. veljače 2019.g. u Makarskoj, u dvorani Arte, u 9:00  održana je Međuopćinska razina natjecanja Lidrano.
Sudjelovali su učenici osnovnih škola s područja Makarske rivijere od Gradca do Brela. Sudionici su predstavili najbolje radove iz svojih škola i to iz literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva.

Našu školu predstavljali su dramska skupina 2. razreda( mentor učiteljica Ranka Radoš) s igrokazom Prvi cvjetovi i dramska skupina PŠ Drvenik ( mentor Marina Longin) s igrokazom Izgubljena u ormaru.
Naši učenici:
IVAN BORIĆ, 6.r. s  literarnim radom DOSADA i ANA MARIJA BIOČIĆ, 8.r. s novinarskim radom ŽIVOT IDE DALJE ...(intervju) plasirali su se na Županijsko natjecanje koje ce se održati u Splitu 25.2.2019.
Čestitamo im na uspjehu i želimo sretno!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 6. 2. 2019. 14:03

Sretan Božić i Nova godina

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 28. 12. 2018. 23:15

Advent u Gradcu

I ove godine naša škola sudjelovala je na događanju Advent u Gradcu.

Zadnji sat nastave u ovom polugodištu učenici 1. i 2. razreda imali su na gračkim Solinama gdje su zajedno s djecom iz vrtića ukrasili božićno drvce. Ukrasi su to posebnog sjaja, baš kakve i zaslužuje naše mjesto, jer su ih prethodno na radionici đaci sami izradili uz pomoć roditelja i učiteljica.

U sklopu popodnevnog programa učenici nižih razreda sudjelovali su u božićnim igrama u organizaciji naše škole. Naši đaci kojima su se pridružila i mlađa djeca pokazali su svoje vještine  igrajući se sa snjegovićima, sobom i drugim prigodnim rekvizitima. Igre su donijele praznično raspoloženje igračima, ali i navijačima, a najuspješniji natjecatelji nagrađeni su malim slatkim poklonima.

Naša škola predstavila se i u zabavnom programu povodom predstojećih blagdana. Učenici drugog razreda  zavičajnim riječima kroz stihove i pjesmu ozarili su lica starijih mještana, a zajedno s prijateljima iz petog razreda donijeli su na mjesnu pozornicu zimski ugođaj izvođenjem igrokaza Snješko bez nosa.

U sklopu Božićnog sajma štand naše UZ Škatula bio je odlično posjećen. Eko božićni ukrasi koje su učenici drugog razreda izradili zajedno s roditeljima na razrednoj božićnoj radionici, uz stalni asortiman školske zadruge, ljubazne zadrugarke iz petog razreda prodavale su zainteresiranim mještanima. Sav prihod naša UZ Škatula donirat će socijalno ugroženim obiteljima Općine Gradac. Hvala svima koji su podržali naš rad te nam pomogli u ovoj maloj humanitarnoj akciji.

Sretni smo što je naša škola svojim sudjelovanjem pridonijela da  Advent u Gradcu donese u naše mjesto praznično raspoloženje i božićno ozračje zajedništva i humanosti. 

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 27. 12. 2018. 14:39

Božićno zajedništvo

   19. prosinca posjetili smo Udrugu Radost u Pločama koja okuplja djecu i odrasle s intelektualnim teškoćama. U mjesecu darivanja odlučili smo darovati svoj igrokaz Snješko bez nosa, s kojim smo prošle godine sudjelovali na županijskoj smotri Lidrano, svojim Radosnim susjedima. Korisnici i djelatnici Udruge Radost bili su domaćini i publika za poželjeti. Zajednička igra i druženje koje je uslijedilo nakon igrokaza donijelo je puno smijeha, veselja, a posebno međusobnog razumijevanja i poštivanja Radosnih i naših školaraca. Izmijenili smo i poklone i čestitke, a najveći dar svim sudionicima ovog susreta je osjećaj zajedništva koji smo u ovo predblagdansko vrijeme ponijeli u svoje domove.

Zahvaljujemo ravnateljici i mami Nedić na pomoći u realizaciji ovog susreta.

 

                                                članovi dramske skupine 2017./18. i voditeljice

                                                                           učiteljica Mirela i Ranka

Fotograrije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 26. 12. 2018. 10:11

Profesore, dajte dva!

   Posljednjeg dana prvog polugodišta učenici naše škole imali su priliku pogledati monodramu ''Profesore, dajte dva!'' u izvedbi fantastičnoga glumca Matka Elezovića koji je s lakoćom prikazao svoju pretvorbu u šest zanimljivih likova – pripitoga muškarca na godišnjici mature, školskog podvornika, Albanca – oca devetero djece, splitskoga pomorca koji dolazi na informacije, profesorice hrvatskoga jezika i učenika koji odgovara za prolaznu ocjenu. Kroz smiješne i zanimljive priče, glumac je svojom sjajnom izvedbom pridobio i do suza nasmijao sve učenike i nastavnike.
 

slike

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 24. 12. 2018. 19:35

Pozvani ste na

       

 

 √℮č℮r  Ma(t)℮ma(t)ik℮

- Ma(t)℮ma(t)ičk℮ igr℮ i radionic℮ -

 

 

 

Tko?!                           Svi učenici!

Kada?!                     Četvrtak 18:00h

Gdje?!                         PŠ Drvenik

Zašto?!                       Ω       ×      ±

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 5. 12. 2018. 08:45

Izvješće s terenske nastave

Dana 30.11. 2018. učenici 4. i 5. razreda OŠ Gradac, s učenicima iz Brista, Zaostroga i Drvenika išli su na terensku nastavu u Split. Polazak je bio oko 10.30 h ispred OŠ Gradac. Kada su učenici stigli u Split, otišli su na Školski prometni poligon. Tamo su naučili pravila u prometu i ponovili prometne znakove te se vozili biciklama po poligonu, primjenjujući naučeno. Nakon poligona su otišli u City Center one, u kino. Gledali su "Orašara i četiri kraljevstva". Film im se jako svidio. Nakon filma su su pošli put Gradca, odnosno Drvenika, Zaostroga, Podace i Brista. Stigli su oko 20 h. 
Slike

                                                                        Anđela Andrijašević, 5. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 5. 12. 2018. 07:58

ĆAKULAONICA

    

       U srijedu, 21. studenog u našoj školi održano je međuškolsko finale Ćakulaonice na kojem su se natjecali u poznavanju zavičajnih riječi i igara predstavnici naše škole s učenicima iz susjednih škola Ploča, Staševice i Komina. U sve tri razine natjecanja ovogodišnju pobjedu je odnijela ekipa škole iz Staševice. Čestitamo dragim susjedima! Ćakulaonica je i ove godine ostvarena suradnjom naše škole i Općinske knjižnice Gradac, a osmišljavaju je i vode učiteljica Ranka Radoš i knjižničarka Mandalena Sinković Pavlović. Ovo već tradicionalno natjecanje pokazuje  da učenici s radošću i velikim zanimanjem otvaraju mjesto zavičajnim riječima u svojim rječnicima, a starim zavičajnim igrama poput Piljaka i Buća, u dječjem svijetu igara.

 

Više informacija možete pročitati pod opširnije.

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 25. 11. 2018. 16:54

Vesela glagoljica

    Naši šestaši bili su vrijedni na satima Hrvatskog jezika. Povodom Mjeseca knjige upoznali su staro hrvatsko pismo GLAGOLJICU. Napravili su veselu azbuku za buduće generacije. Naučili su napisati svoje ime glagoljicom. Tako se čuva baština od zaborava. Bravo šestaši!

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 25. 11. 2018. 16:46

Naš projekt na konferenciji Vijeća Europe

Vijeće Europe pokrenulo je svoju novu kampanju FREE TO SPEAK-SAFE TO LEARN -  Demokratska škole za sve. Konferencija na kojoj je kampanja pokrenuta bila je organizirana u suradnji s Europskim centrom Wergeland (EWC), glavnim partnerom u kampanji, koji je ujedno proslavio i svoju 10. godišnjicu djelovanja. Konferencija je održana od 14. do 16. studenog u Oslu, a događaj su otvorili Erna Solberg, premijerka Norveške i Thorbjørn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe. Sudionici su bili učenici, učitelji, predstavnici javnih tijela, stručnjaci i kreatori politike iz cijele Europe. Na konferenciji se raspravljalo o pitanjima vezanim za teme kampanje: omogućavanje da se čuje mišljenje djece i učenika, bavljenje kontroverznim pitanjima, sprječavanje bullyinga i nasilja, suočavanje s propagandom, dezinformacijama i lažnim vijestima, sprječavanje diskriminacije i poboljšanje dobrobiti u školi.

Kampanja FREE TO SPEAK-SAFE TO LEARN -  Demokratska škole za sve ima za cilj pomoći školama u pružanju alata te mogućnostima za daljnji rad na izgradnji i održavanju demokratske kulture diljem Europe kroz, između ostalog, identificiranje uspješnih demokratskih praksi u školama,  razmjenu iskustava i osiguranje mogućnosti za umrežavanje škola te pomoći školama pri implementaciji projekata i inicijativa koje omogućuju inkluziju i slobodu govora u sigurnim okruženjima učenja.

U proljeće je Vijeće Europe online upitnikom Demokratska škole za sve željelo utvrditi na koji način europske škole provode demokratsku praksu. Na upitnik je odgovorilo 2324 škole od kojih je jedanaest škola izabrano za sudjelovanje na konferenciji. Među izabranim školama bila je i naša škola, kao jedina iz Hrvatske, te je Branka Perić na konferenciji predstavila projekt Škola dobrog raspoloženja i to u sklopu panel diskusije te poster sekcije. To je zajednički naziv za niz projekata koji su provedeni u školi u zadnjih devet godina, a koji su se u potpunosti ili dijelom bavili sprječavanjem bullyinga i vršnjačkog nasilja. Iz iskustva stečenog tijekom provođenja ovih projekata moglo se zaključiti da svako postignuće u poboljšanju samopouzdanja učenika, samopoštovanja i općenito emocionalnog statusa dovodi do nižih stopa nasilničkog ponašanja. Prevencija mora biti uključena u nastavni plan i program svih školskih predmeta, kao i biti sastavni dio učiteljskih/nastavničkih studija. Kontinuitet provedbe projekata također je vrlo važan, a svaki projekt mora uzeti u obzir specifičnosti svake škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 21. 11. 2018. 15:39

Gradac school English blog

Prošle školske godine naši su učenici uz pomoć nastavnice Ana-Mari Gnječ  započeli  školski blog na engleskom jeziku, a nastaviti će i ove školske godine. Na blogu opisujemo i bilježimo zanimljive aktivnosti u školi, izlete kao i neke događaje iz privatnog života učenika koje su spremni podijeliti s nama. 
Poveznica na blog ovdje ili s desne strane u korisnim linkovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 9. 11. 2018. 10:36

Terenska nastava

Učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ Gradac te niži razredi PŠ Drvenik 26. listopada 2018. imali su zanimljivu i poučnu terensku nastavu vezanu uz tematske dane u listopadu . Posjetili su Gašpinu mlinicu u Solinu , jednu od rijetkih sačuvanih mlinica na rijeci Jadro , koja ima status muzeja . Naučili su kako radi mlinica te proces nastanka kruha . Bila je organizirana i radionica gdje su djeca od tijesta pravila razne oblike peciva . Sljedeća postaja bio je Etno Agro Park Stella Croatica u Klisu . Tu je bilo veselo , zanimljivo , a i ponešto su naučili . Najprije su razgledali bogati biljni svijet Etno parka te upoznali razne biljke zavičaja . Nakon toga održana je prezentacija o vitaminima i mineralima i njihova uloga u organizmu , radionica Vitaminska bomba „Tri, dva, jedan smuti smoothie!“, pričalo se o kraljici voća i kušala štrudla od jabuka , održani su kviz znanja i memory igra . Na kraju zaustavljanje u Splitu , razgled Dioklecijanove palače , razgovor i slikanje za uspomenu s vojnicima .

Fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 5. 11. 2018. 15:04

Više ćemo čitati!

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 24.10. 2018. učenici trećeg i četvrtog razreda posjetili su , zajedno s knjižničarem , Općinsku knjižnicu Gradac . Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini . Glavna je tema Baš baština , a moto (U)čitaj nasljeđe! Glavni je motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta te su se djeca upoznala sa glagoljicom . Malo su glagoljali , malo se igrali , a malo i zasladili . Palo je i obećanje : više ćemo čitati !

Fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 5. 11. 2018. 13:36

DAN KRAVATE

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. 18. listopada svake godine obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate.

U našoj školi učenici 1., 2. i 4. razreda OŠ Gradac i PŠ Brist sudjelovali su na radionici pod vodstvom učiteljice Mirele Penava Giljević na kojoj su dizajnirali kravatu i tako obilježili ovaj važan dan.

Pogledajte njihove radove.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 25. 10. 2018. 10:31

Svjetski dan hrane

  Cijela škola mirisala je po kruhu, peciviu i  kolačima koji su se pripremali u školskoj kuhinji.

    Ovu tradicionalnu svečanost zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo u holu škole, a naš župnik fra Bone Bilić Soldatić blagoslovio je obilje mirisne i ukusne hrane.

Listopadske Dane zahvalnosti za plodove zemlje obilježile su i druge aktivnosti.

  • 17. listopada 2018. godine učenici 1. i 4. razreda OŠ Gradac i učenici 1., 2. i 4. razreda PŠ Brist su obilježili Dane jabuka - dane zdrave hrane. Prvi sat učenici su kušali i uočavali razlike između različitih vrsta jabuka, te iste ribali i uz vodstvo kuharice tete Vesne pravili savijaču od jabuka koju su uz marendu rado probali i podijelili s prijateljima. Na satu likovne kulture  temperama i vodenima bojali su pop art jabuku.Berba je uspješno završenana satu TZK učenika 1. i 2. razreda.
  • 18. listopada učenici 2. razreda OŠ Gradac okušali su se u pekarskom zanatu. Vrijedne ruke naših učenika pripremile su namirnice, zamijesile i oblikovale kruh koji je kuharica teta Vesna ispekla u školskoj kuhinji. Miris svježeg kruha širio se školom, a drugaši su svojim kruhom počastili sve prijatelje iz nižih razreda.

Pogledaj fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 18. 10. 2018. 15:29

Svjetski tjedan svemira

      I ove godine u našoj školi obilježen je Svjetski tjedan svemira od 4. do 10. listopada.

Od nižih razreda u aktivnosti se uključila PŠ Brist te 1. i 2. razred OŠ Gradac. Učenici su pokazali velik interes na radionici koja je uključivala edukativne crtane filmove i igre na temu Sunčeva sustava – Kometi koje je pripremila učiteljica Ranka Radoš. Rezultiralo je to odličnim znanjem koje su svi učenici pokazali na natjecanju, a ovogodišnja pobjednica je Ema Šutić, učenica 1. razreda PŠ Brist koja je briljirala u završnom nadmetanju. Film Wall-E na kraju ovog tjedna transportirao je učenike u svemirska prostranstva i potakao ih na razmišljanje o budućnosti  planeta Zemlje. Učenici koji pokazuju ovako izniman interes za svemirsku tematiku nesumnjivo će dati  svoj doprinos u očuvanju našeg planeta.  

       U našoj školi obilježili smo Dane svemira i u predmetnoj nastavi. Tako se  pridružimo mnogim drugim školama i organizacijama diljem svijeta gdje su se u više od 80 zemalja nizom aktivnosti poticali razvoj znanosti, tehnologije i međusobna suradnja. Učenici su u suradnji sa nastavnicima proveli dva kreativna i poticajna dana. Zajednička tema je bila istraživanje svemira. Učenici su napravili zanimljive prezentacije i plakate te ih samostalno prezentirali. Proučavali smo Sunčev sustav, crtali planete i učili o njima. Pogledali smo  film Apollo 13 u kojemu je vjerno prikazano kako izgleda let u svemir iz perspektive astronauta. Pogledali mo i bezvremenski filmski kasik ET koji je posebno dirnuo i inspirirao učenike da naprave našeg školskog ET-ja. Uz pomoć nastavnice Ivane Volarević napravili su vjernu kopiju ET-ja koja će uveseljavati protor naše škole i podsjećati nas da strah dolazi iz neznanja i predrasuda. Bitno je vjerovati. Nikad ne znaš gdje ćeš naći prijatelja! 

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 18. 10. 2018. 09:11

Započele prijave za EDIT 2018/2019 - Besplatna škola programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce

Uz moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-Dalmatinska županija je u okviru projekta ICT županija pokrenula EDIT – besplatnu školu programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce. Učenici će imati priliku svladati osnove programiranja (HTML, CSS, JavaScript) te samostalno izraditi web stranicu i aplikaciju za "pametne" telefone koristeći programske jezike. Nastava će se odvijati u malim grupama od maksimalno 15 učenika, održavat će se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informatike, a učit će se iz posebno kreiranih modernih interaktivnih e-materijala. Osnove programiranja učenike će podučavati  35 certificiranih EDIT profesora, odnosno nastavnika koji su prethodno prošli tromjesečnu edukaciju.

Rok za prijave je do 17. listopada, a po završetku škole, najistaknutijim učeničkim timovima dodijelit će se prigodne nagrade za najbolje završne radove.

Više informacija o školama i prijavama na www.ictzupanija.hr/edit

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=DGiLiMe1xXA

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 12. 10. 2018. 09:37

Posjet pekari

            Dana 9. listopada učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ Gradac i prvog i drugog razreda PO Brist posjetili su pekaru . Naučili su kako nastaje kruh i koliko je posao pekara težak . Na kraju smo se svi zajedno počastili pecivima .

                       Hvala našim domaćinima .

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 11. 10. 2018. 15:23

Dan ružičaste vrpce

Učenici naše škole i PŠ Drvenik u znak podrške i prevencije raka dojke dijelile su ružičaste vrpce, zaštitni znak ove akcije. Vrpce i promotivne matrijale dale su nam članice  pločanske udruge „Vita“. Cilj akcije je upozoriti na nužnost prevencije i rano otkrivanje raka dojke kod muškaraca i žena.

     Mještani su nas pohvalili, a mi smo se zabavili i mnogo toga naučili.

     Hvala svim mještanima i učenicima koji su se odazvali akciji.

                                                     Luna, Lara, Lucija, Sara i Jure

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 11. 10. 2018. 15:07

Blagdan zaštitnika našeg mjesta

    Povodom Dana svetog Mihovila, u organizaciji Sportske udruge Basket i OŠ Gradac, 28. rujna održano je natjecanje  Streetball „Kid's. Ove godine natjecanje je s gračkih Solina premješteno na školsko igralište, s razlogom jer tko bi odolio novom sportskom ruhu igrališta kojim ga je odjenula Općina Gradac.

U dobrom duhu običaja naših starih Gračana koji na blagdan zaštitnika svog mjesta pozivaju rodbinu i prijatelje na zajedničko slavlje, na natjecanje kao i na zajedničku nastavu bili su pozvani i učenici RN iz područnih škola. Tako su grački prvaši i drugaši ugostili prijatelje iz PŠ Brist koja se odazvala domaćinskom pozivu. Zajednička šetnja i potraga za znamenitim građevinama Gradca kao i zajednička nastava u znaku svetog Mihovila, uz učenje obilovala je igrom i veseljem malih susjeda.

Na popodnevnom natjecanju, koje su za RN pripremile učiteljica Perica Šutić i Ranka Radoš, mješovitim ekipama iz prva četiri gračka razreda pridružili su se i natjecatelji iz susjednih Ploča kao i ekipa PŠ Brist. Mali Brišćani potpomognuti prvašom Marijom iz susjedne Podace odnijeli su pobjedu u štafetnim igrama s elementima košarke. Ovogodišnja pobjednica u gađanju „malih trica“ je Marela Jurec, učenica drugog razreda.                                                                                                                                  

Natjecanje učenika viših razreda u košarci, pod vodstvom nastavnika Šimuna Šutića, na kojemu su sudjelovale ekipe iz Gradca, Brista i Metkovića, završilo je pobjedom Močvaraca, mješovite ekipe učenika Brista i Gradca. U gađanju trica najuspješniji je bio učenik Darko Tot iz Metkovića.

Čestitke svim pobjednicima!

  Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 8. 10. 2018. 12:54

Drugaši sudjelovali u obilježavanju Mediteranskog dana obale

      Na središnjoj proslavi obilježavanja Mediteranskog dana obale i četrdesetog rođendana Centra za upravljanje obalom (PAP/RAC) održanoj u Galeriji umjetnina u Splitu, učenici drugog razreda naše škole predstavili su svoj rad “Reciklasičari za ljepšu našu”, za koji su prošle godine nagrađeni. U bogatom programa manifestacije koja se održavala od 22.do 25.09.2018. u Splitu organizirane su brojne aktivnosti, a glumica Zrinka Cvitešić proglašena je ambasadoricom Mediteranskog dana obale. Bila je to prilika za razgovor učenika s vrlo susretljivom poznatom glumicom koja je pohvalila njihov nastup, a doznali su da je i ona, baš poput naših drugaša, započela s glumom kao Lidranovac.

Velika je čast biti sudionikom ovako važnog događaja i poticaj za daljnji rad kako na očuvanju našeg Mediterana tako i u novim glumačko glazbenim izazovima.   

Pogledajte fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 8. 10. 2018. 12:47

Škola u prirodi

     Učenici četvrtih razreda PŠ Brist,PŠ Drvenik i OŠ Gradac su zajedno s učenicima OŠ P.Gnječa iz Staševice  od 4. lipnja do 9. lipnja 2018. godine  proveli u Hrvatskom zagorju u sklopu Škole u prirodi.

  Na putu smo posjetili slapove Rastoke u Slunju i Muzej domovinskog rata na otvorenom u Karlovcu. Nakon smještaja u Lojzekovoj hiži i nezgode uzrokovane zbog opekline izazvane vrućim kakaom prvo jutro, sve je prošlo u najboljem redu. Učenici su posjetili  Muzej krapinskog pračovjeka, Dvorac Trakošćan, Etno selo Kumrovec, Zagreb – Stari dio grada, Tehnički muzej, Planetarij, Tvornicu Kraš, ZOO vrt , Mariju Bistricu i novootvoreni  Znanstveni park u Oroslavlju. Posebno su uživali u  Aquama  Vivae  gdje su se kupali u bazenima, te u izradi licitarskih srca i prezentaciji Parka znanosti, kao i u večernjim zabavama pod stručnim vodstvom lokalnog  animatora.  Na povratku smo svratili u Memorijalni centar Nikole Tesle,te se upoznali sa njegovim iznimnim dostignućima.

   Plan i program puta je bio pomno isplaniram i prilagođen na čemu zahvaljujemo agenciji Kvarner ,vozaču Anti i vodiču Miri koji su ispunili  sva naša očekivanja.

Pogledajte fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 15. 9. 2018. 15:39

Rezultati nagradnog natječaja Hodnik tišine

     Naša škola je u svibnju 2018. godine sudjelovala u nagradnom natječaju Zoološkog vrta grada Zagreba i časopisa Moj planet pod nazivom Hodnik tišine.

  Na stranicama škole ste mogli spoznati da je cilj nagradnog natječaja predstaviti problematiku ptica pjevica daleke Azije, kako bi se što više korisnika škola upoznalo s problemima s kojima se susreću spomenuta pernata bića i nastavno tome potaknulo ih na razmišljanje o aktivnom i dugoročnom uključivanju u aktivnosti zaštite prirode. Način realizacije nije određen, ali također na stranicama škole ste mogli pogledati našu ideju za  rješenje ove problematike.

   Stručni žiri nam je prepoznavši uloženi rad, trud i zajedništvo na naše veliko zadovoljstvo dodjelo nagradu druge kategorije za Najkreativniji uradak, na što smo iznimno ponosni, te smo dobili i prigodne poklone. Hvala svim učenicima na sudjelovanju i ostvarenim rezultatima.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 15. 9. 2018. 14:44

Svečani prijem prvašić

     Prvi dan škole 10.rujna 2018. godine je bio ujedno i dan svečanog prijema učenika prvih razreda u školu.

    Učenici od  2.- 4. razreda PŠ Drvenik, PŠ Brist i OŠ Gradac su sa svojim učiteljicama pripremili recitacije, pjesme,monologe i igrokaze da uveličaju ovaj poseban dan, u čemu im se pridružio i školski zbor . Nakon zabave i veselja prisutne je pozdravila ravnateljica, te prvašima uručila prigodne poklone. Učiteljice su sa svojim novim učenicima otišle u razrede na daljnje upoznavanje, gdje im se pridružio  načelnik općine Gradac Matko Burić  te im sada već mogli bismo reći tradicionalno podijelio tablete da im pomognu u daljnjem školovanju i  unaprijede kvalitetu rada.

    Zahvaljujemo  svima koji su sudjelovali na ovoj svečanosti,a našim novim prvašima želimo puno veselja i lijepo provedenog vremena u budućem školovanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 15. 9. 2018. 14:23

Hrvatski olimpijski dan

  Prvog dana škole, 10. rujna, učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ Gradac obilježili su Hrvatski olimpijski dan, tj. dan u kojem se želi raznim aktivnostima istaknuti važnost redovitog bavljenja nekom tjelesnom aktivnošću kako bi se unaprijedilo zdravlje svakog čovjeka . Učenici su došli na nastavu u bijelim majicama koje su vanjski simbol prepoznavanja sudionika Hrvatskog olimpijskog dana. Prigodnim sportskim aktivnostima, na novouređenom igralištu, zabavili su se i naučili da je za zdravlje važno svakodnevno vježbanje i da bi svaki slobodan trenutak trebali provesti u prirodi .

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 11. 9. 2018. 10:35

OBAVIJEST O POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE 2018./2019.

 U ponedjeljak 10. rujna počinje nastava za sve učenike naše škole.

Svečano primanje učenika prvih razreda OŠ Gradac, PŠ Brist i PŠ Drvenik, održat će se u OŠ Gradac u 10,30 sati u ponedjeljak 10. rujna 2018. godine.

Učenici ostalih razreda OŠ Gradac dužni su doći u školu u 8,00 sati u ponedjeljak 10.rujna, a učenici PŠ Drvenik u 7,30 sati.

Autobus iz Zaostroga za Drvenik polazi u 6,55 sati, a autobus s Kapeći za Gradac polazi u 7,15 sati.

Nastava će trajati 3 školska sata.

Učenici trebaju donijeti školske torbe kako bi preuzeli udžbenike.

            Sretan početak nove školske godine svim učenicima i djelatnicima!

                                                           

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 6. 9. 2018. 20:37
» Arhiva naših vijesti    
 


Kalendar
« Rujan 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Posljednje objave

Korisne informacije

Korisni linkovi
Institucije
 • AZZO
 • MZOS
 • CARNet

Razno


preskoči na navigaciju