preskoči na sadržaj
Vijesti

SVJETSKI DAN LUTKARSTVA

Proljetnom buđenju nikad kraja, tako su u Osnovnu školu Gradac, povodom Svjetskog dana lutkarstva te Svjetskog dana kazališta, stigle razne lutke i probudile školski prostor. A profesionalne lutke, kao i scenografija, stigle su gradskih kazališta lutaka u Splitu i Rijeci. Proizvedene su u Rusiji, Bugarskoj (poznata i nagrađivana autorica lutaka Silva Bačvarova) i u Rijeci (Luči Vodanović).
Ovo je naime prvi put u povijesti gračke škole da je obilježen Dan kazališta i to na specifičan način tako da su polaznici viših razreda odigrali zanimljivu predstavu na opće oduševljene djevojčica i dječaka iz nižih razreda i polaznika Dječjeg vrtića u Gradcu. Djeca i učenici imali su priliku vidjeti marionete, ginjole i lutke u tehnici bunraku. Stariji učenici otkrivali su tajne animacije različitih lutaka, spoznavali konce i končiće marioneta, razvijali suradničke odnose, glumili, pamtili tekstove i pokrete, plesali i „učili“ lutke plesu, te osvijestili važnost scenskog izraza kao i vrijednost vlastite mogućnosti da čine ugodu mlađima, uz učiteljice koje su zanesene lutkama moderirale program, sve pod vodstvom Božene Delaš, profesionalne glumice i lutkarice s 20-ogodišnjim iskustvom i radom u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i voditeljicom brojnih dramskih radionica. Starije učenice koje su sudjelovale u ovome hvale vrijednom projektu su: Luna Peko, Lara Šutić, Lucija Šutić, Marija Bartulović i Petra Andrijašević, za plesni dio bile su zadužene Nives Pavlović i Tereza Grujičić, a za glazbeni Sara Žderić. Moderatorice programa bile su učiteljica Ranka Radoš i Mandalena Sinković Pavlović iz Općinske knjižnice Gradac.
Publika je i sama bila aktivna, sudjelovala u razvijanju scena i, na poseban način, bila blizu lutki i tako doživjeli kazališnu umjetnost vrlo prisno.
Slike i objavu na rogotinskom portalu pogledajte ovdje.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Antonio Porobija   datum: 28. 3. 2019.

Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Posljednje objave
preskoči na navigaciju