preskoči na sadržaj
Vijesti

ĆAKULAONICA

    

       U srijedu, 21. studenog u našoj školi održano je međuškolsko finale Ćakulaonice na kojem su se natjecali u poznavanju zavičajnih riječi i igara predstavnici naše škole s učenicima iz susjednih škola Ploča, Staševice i Komina. U sve tri razine natjecanja ovogodišnju pobjedu je odnijela ekipa škole iz Staševice. Čestitamo dragim susjedima! Ćakulaonica je i ove godine ostvarena suradnjom naše škole i Općinske knjižnice Gradac, a osmišljavaju je i vode učiteljica Ranka Radoš i knjižničarka Mandalena Sinković Pavlović. Ovo već tradicionalno natjecanje pokazuje  da učenici s radošću i velikim zanimanjem otvaraju mjesto zavičajnim riječima u svojim rječnicima, a starim zavičajnim igrama poput Piljaka i Buća, u dječjem svijetu igara.

 

Više informacija možete pročitati pod opširnije.

Fotografije


Ovogodišnje ćakulanje započelo je u mjesecu knjige kada su učenici nižih razreda u Općinskoj knjižnici Gradac, uz radionicu Baš baština na kojoj su kroz igre upoznali glagoljska slova, započeli druženje s babom Katom i malom Katom. Učenicima su to već dobro poznati likovi uvodnog igrokaza Ćakulaonice koje su željno iščekivali. I ove godine, ćakulom o Moru, baba Kate i mala Kate ponovo su nasmijavale mališane te probudile njihov interes za zavičajne riječi i igre s temom More i okolo njega. Nastavilo se učenjem kroz igru na radionici, a nakon toga u školi u sklopu redovne nastave. Za to vrijeme baba Kate i male Kate nastavile su ćakulanje s učenicima susjednih škola.

Na školskom finalu Ćakulaonice  najuspješniji su bili i odabrani su za završno natjecanje: Luiđa Stipišić, Ante Pećar, Maša Šutić i Ema Šutić iz PŠ Brist (zavičajne riječi) s mentoricom Pericom Šutić, Mate Rončević iz OŠ Gradac s mentoricom Rankom Radoš i Antonio Miošić iz PŠ Brist (piljci) s mentoricom Pericom Šutić te Lara Skender i Iva Matutinović iz PŠ Drvenik (buće) s mentoricom Vesnom Antunović Marinović. Uslijedilo je završno međuškolsko natjecanje na kojem su se natjecateljima naše škole pridružili predstavnici  OŠ "Ivo Dugandžić-Mišić" Komin s mentoricama Katarinom Visković i Slavicom Medak, OŠ fra Ante Gnječa Staševica s mentorima Zlatom Marević i Božom Soldo i OŠ „Vladimir Nazor“ Ploče s mentorom Zoranom Lončarem. Učenici drugog razreda naše škole prigodnim stihovima i pjesmom pozdravili su sve prisutne, a nakon toga riječ su dobile baba Kate i mala Kate čija je finalna ćakula zabavila sve prisutne, a natjecatelje opustila u napetom iščekivanju igara. Učenici iz sve četiri susjedne škole pokazali su u natjecateljskim igrama zavidno poznavanje zavičajnih riječi. Na kraju je uz malu prednost pobijedila ekipa škole iz Staševice. Ništa manje napeto i zabavno nije bilo nadmetanje u zavičajnim igrama. Dokaz je to da u bogatom svijetu dječjih igara, uz omiljene računalne, ima mjesta i za stare igre kao što su Piljci  i Buće. Ekipa iz Staševice odnijela je ponovno pobjedu u obje igre. Pobjednička ekipa je za svoj uspjeh nagrađena, a svim natjecateljima i mentorima uručena su priznanja.

Ćakulanje malih i velikih sudionika natjecanja nastavljeno je uz domaće kolače i napitke iz školske kuhinje koje je kuharica teta Vesna izradila po ricetama babe Kate.

                                                Završena je još jedna Ćakulaonica,

                                                ćakulati nastavljaju gračka i susidna dica.

                                                                                                          

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Koni Bulfon   datum: 25. 11. 2018.

Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Posljednje objave

Korisne informacije

Korisni linkovi
Institucije
 • AZZO
 • MZOS
 • CARNet

Razno


preskoči na navigaciju