preskoči na sadržaj
PŠ Brist

Održivo gospodarenje otpadom

U okviru projekta „Provedba komunikacijske kampanje o održivom gospodarenju otpadom- Zeleni val“ održane su radionice o održivom gospodarenju otpadom za djecu najmlađeg uzrasta. Nositelj projekta je Grad Ploče, a suradnik na projektu Općina Gradac.

Jedna takva radionica održana je u srijedu, 15. svibnja i u našoj školi, u matičnoj za učenike nižih razreda matične škole i PŠ Brist, te u PŠ Drvenik za učenike nižih razreda područne škole, a vodile su ih edukatorice udruge Eko Zadar.

Cilj ovih  radionica je da se djeci na pristupačan način približi problematika otpada te da im se objasni kako mogu vlastitim ponašanjem i navikama pridonijeti smanjenju nastanka otpada te kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju.

Nakon zanimljive prezentacije u kojoj su djeca aktivno učestvovala, slijedilo je oslikavanje platnenih vrećica. Učenici su iskazali svoju kreativnost oslikavajući vrećice ekološkim crtežima i porukama.

Bilo nam je jako zabavno i radujemo se nekim novim eko radionicama !

 

Slike: klikom na opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 15. 5. 2019. 18:09

Šetnja do Podace

Današnji sat tjelesnoga iskoristili smo na  najbolji mogući način. Budući da su nam dva učenika bolesna, a dan je bio predivan, prošetali smo se do Podace i uživali u ljepoti zavičaja. U šetnji smo došli i do kuće djeda našeg Matea i slikali se s ugorom kapitalcom.

Slike: klikom na opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 13. 5. 2019. 17:59

Proslava Dana škole

U petak, 3. svibnja, obilježili smo Dan škole u matičnoj školi u Gradcu. Učenici su bili podijeljeni u paralele po razredima a u svakom razredu se odvijala različita radionica.

Prvašići su bili jako kreativni na radionici kreativnih igara te su se s drugašima poigrali na školskom igralištu,

Nakon radionica i igre na red je došla svečana priredba povodom Dana škole. Svojom prisutnošću su je uljepšale i bivše učiteljice i učitelji škole te naši roditelji.

Na priredbi su prezentirani uspjesi naših učenika, ali i dobri primjeri prakse, među kojima je oduševljenje pobrao naš Antonio Miošić. On je prezentirao novi pristup obradi lektirnog djela, u čijoj izradi se pokazao kao veliki umjetnik. Prezentirani su bili i radovi drugog našeg umjetnika Matea Pećara, njegovi maštoviti plakati, a mjesto u izložbenom dijelu našli su i radovi Karla Borića, Ante Pećara i Luiđe Stipišić.

Jako sam ponosna na vrijedne ruke mojih učenika!

Fotografije pogledajte klikom na opširnije

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 4. 5. 2019. 20:06

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

U subotu, 13. travnja, pridružili smo se mještanima Brista u  akciji Zelena čistka – Let’s do it Croatia! To je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada  i najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na putu zelenijeg i zdravijeg sutra. Mi smo ekološki svijesni, a vi?

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 14. 4. 2019. 20:00

Naš novi pripravnik

Jučer smo dobili još jednog učitelja! Učitelj Ivo Srzentić započeo je stažiranje u našem razrednom odjeljenju. Dogodila se obostrana ljubav na prvi pogled - djeca su oduševljena učiteljem, a i on njima.

Želimo mu što ugodnije dane u našoj školi. Dobro nam došao!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 5. 4. 2019. 19:55

Svjetski dan lutkarstva

Proljetnom buđenju nikad kraja, tako su u Osnovnu školu Gradac, povodom Svjetskog dana lutkarstva te Svjetskog dana kazališta, stigle razne lutke i probudile školski prostor. A profesionalne lutke, kao i scenografija, stigle su gradskih kazališta lutaka u Splitu i Rijeci. Proizvedene su u Rusiji, Bugarskoj (poznata i nagrađivana autorica lutaka Silva Bačvarova) i u Rijeci (Luči Vodanović).
Ovo je naime prvi put u povijesti gračke škole da je obilježen Dan kazališta i to na specifičan način tako da su polaznici viših razreda odigrali zanimljivu predstavu na opće oduševljene djevojčica i dječaka iz nižih razreda i polaznika Dječjeg vrtića u Gradcu. Djeca i učenici imali su priliku vidjeti marionete, ginjole i lutke u tehnici bunraku. Stariji učenici otkrivali su tajne animacije različitih lutaka, spoznavali konce i končiće marioneta, razvijali suradničke odnose, glumili, pamtili tekstove i pokrete, plesali i „učili“ lutke plesu, te osvijestili važnost scenskog izraza kao i vrijednost vlastite mogućnosti da čine ugodu mlađima, uz učiteljice koje su zanesene lutkama moderirale program, sve pod vodstvom Božene Delaš, profesionalne glumice i lutkarice s 20-ogodišnjim iskustvom i radom u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i voditeljicom brojnih dramskih radionica. Starije učenice koje su sudjelovale u ovome hvale vrijednom projektu su: Luna Peko, Lara Šutić, Lucija Šutić, Marija Bartulović i Petra Andrijašević, za plesni dio bile su zadužene Nives Pavlović i Tereza Grujičić, a za glazbeni Sara Žderić. Moderatorice programa bile su učiteljica Ranka Radoš i Mandalena Sinković Pavlović iz Općinske knjižnice Gradac.
Publika je i sama bila aktivna, sudjelovala u razvijanju scena i, na poseban način, bila blizu lutki i tako doživjeli kazališnu umjetnost vrlo prisno.

Slike i objavu na rogotinskom portalu pogledajte ovdje:

http://www.rogotin.hr/2019/03/27/u-grackoj-skoli-na-poseban-nacin-proslavljen-svjetski-dan-lutkarstva-i-svjetski-dan-kazalista/

A klikom na opširnije pogledajte malo naših sličica.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 27. 3. 2019. 19:27

Reciklasičari - zeleni orkestar

Prije maškaranog plesa pohodili smo zanimljivu radionicu koju su osvojili naši drugaši matične škole.

Ovog mjeseca učenici drugog razreda naše škole dobili su i drugi dio nagrade ostvarene na prošlogodišnjem natječaju „Reciklasičari za ljepšu našu“  u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nagradnu glazbenu radionicu podijelili su s prijateljima iz nižih razreda pa je tako započeo svoj rad mali školski eko orkestar.

Super smo se zabavili!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 5. 3. 2019. 19:22

Male maškare

Na pokladni utorak, 5.ožujka, svi učenici nižih razreda OŠ Gradac okupili su se u matičnoj školi na proslavi najveselijeg, najšarenijeg dana u godini. Holom škole šetale su se princeze, vile, kaubojke, morske sirene, navijačice, Spidermani, Batmani, veš mašine, dinosauri i mnoga druga bića iz bajki i filmova za djecu. Veseli voditeljski duo - Snjeguljica Mirela i Pipi Perica, uz pomoc DJ Bakice/Vuka Ranke provele su maškaranu povorku kroz niz zabavnih igara. Plesalo se s jabukama na čelu i bez njih, trčalo s "jajima" u žlicama a pobjednici su dobili slatke darove. Vrhunac zabave bio je izbor najljepše maske. U jakoj konkurenciji zbilja maštovitih maski pobjedio je Mateo Pećar. Kristijan Andrić osvojio je drugo, a Anđela Bošković treće mjesto. Za kraj smo se zasladili bombončićima iz pinjate koju je napravila Snjeguljica Mirela i najboljim frutulama naše kuharice Vesne.

Jedva čekamo novu maškaranu zabavu!
 
  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 5. 3. 2019. 19:13

Novo školsko ruho

Danas nam je škola osvanula u novom ruhu! Stigli su novi prozori, donacija Općine Gradac koji će nam puno pomoći da izdržimo hladne zimske dane.

Ovim putem se zahvaljujemo Općini i načelniku Matku Buriću što su prepoznali naše potrebe i uvrstili nas u rebalans proračuna.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 4. 3. 2019. 19:05

Global School Play day 2019.

7. veljače obilježili smo Svjetski dan igre u školi odnosno Global School Play Day 2019. U školi su se djeca cijeli školski dan igrala raznim igračkama koje su donijela od kuće poput društvenih igara, kocki i slično. Glavni cilj tog projekta je dopustiti učenicima da šire igračke po cijeloj učionici, podu, stolovima, ali i izvan učionice. Taj zanimljiv dan u školi smo obilježili pod jednostavnim i zvučnim geslom "Neka se igraju!". Zanimljivost u obilježavanju ovog dana je ta što učitelj ne organizira sat odnosno dan za svoje učenike, ne govori im kako se igra igračkama odnosno koja su pravila društvenih igara. To je dan nestrukturirane igre, čiju važnost ovaj projekt i promiče

 Global School Play Day provodi se na svjetskoj razini još od 2015. godine početkom veljače. Ove godine projekt se službeno provodio u 72 zemlje, a okupio je više od 535 tisuća djece.
Obilježavanje ovog dana provodi se kako bi djeca bar na jedan dan pobjegla od zurenja u ekrane i umjesto toga bila u interakciji s vršnjacima te se na taj način zabavila.

Mi smo se odlično zabavili i planiramo sudjelovati svake godine u ovom divnom projektu!

Slike: klikom na opširnije

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 7. 2. 2019. 18:53

Sretan Božić i Nova godina!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 22. 12. 2018. 18:47

Školski medni dan

U našoj osnovnoj školi obilježen je 7. prosinca Školski medni dan. Na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, svim učenicima prvih razreda podijeljen je med domaćih proizvođača zapakiran u "nacionalnu staklenku za med".

Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka je program Ministarstva poljoprivrede kojim se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) i podignuti svijest djece o potrebi konzumacije domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Uz staklenke meda našim prvašićima podijeljene su i prigodne slikovnice s edukativnim materijalom na temu Što znači pčelarstvo u suvremenom svijetu.

Maša i Ema bile su oduševljene i medom i slikovnicom.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 7. 12. 2018. 18:20

Sveti Nikola u našoj školi

U četvrtak, 6. prosinca, kao i svake godine, posjetio nas je sveti Nikola.

Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Gradac i PŠ Brist  uputili su mu poziv i pripremili malu priredbu dobrodošlice. Mi smo mu otpjevali prigodnu pjesmu "Sveti Nikola"

Uz puno smijeha, pjesme, recitacija i glume vrijeme je brzo prošlo a  sveti Nikola, oduševljen srdačnom dobrodošlicom, darovao je učenike. Krampusa nije poveo jer su svi bili dobra djeca. Zasladili smo se i kolačićima naše kuharice i sretni obećali Nikoli da ćemo i dalje biti vrijedni đaci i dobra dječica.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 6. 12. 2018. 18:09

Međuškolsko finale Ćakulaonice

U srijedu, 21. studenoga održano je međuškolsko finale Ćakulaonice. U finalu su sudjelovali predstavnici škola iz Ploča, Komina, Staševice i Gradca.

Našu školu su u poznavanju zavičajnih riči predstavljali naši prvaši i drugaši - Ema, Maša, Luiđa i Ante, a četvrtaš Antonio je predstavljao školu u igri piljaka.

U napetoj igri svi su učenici pokazali zavidno znanje al sreća je ipak bila naklonjena učenicima iz Staševice. Pobjedili su i u ćakulanju, i u piljcima, i u bućama. Od srca im čestitamo!

Sretni smo što smo bili dio ovog zabavnog projekta i potrudit ćemo se da i dogodine izborimo mjesto na međuškolskom natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 21. 11. 2018. 17:51

Sjećanje na Vukovar

"Stoji grad
Pod kisom celika, ognja i smrti
Jer paklena sila svoj zadnji ples vrti, stoji grad
Stoji grad
Vjecan ko narod ponosno stoji
U posljednje dane dusmanu broji
Vukovar, Vukovar

Iz majcinog krika sloboda se rađa
I uskoro bijela zaplovit ce lađa
Do sunca
Iz krvi i bola nikut će cvijeće
I nikada narod zaboravit neće
Vukovar
Stoji grad"

I ove godine smo obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, kroz nastavu, i paljenjem svijeća s mještanima Brista.

"I reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR!!"

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 17. 11. 2018. 17:43

Pobjeda na školskoj Ćakulaonici!

U srijedu, 14. studenog održano je školsko natjecanje u sklopu projekta Ćakulaonice.

Učenici su se natjecali u tri kategorije - poznavanju zavičajnih riči, igranju piljaka i buća.

Našu malu školicu su u ričima predstavljali prvaši i drugaši: Ema i Maša Šutić, Luiđa Stipišić i Ante Pećar, balotali su Maša Šutić i Mateo Pećar, a u piljcima su se okušali Karlo Borić i Antonio Miošić.

U uzbudljivom nadmetanju ričima, najbolji školski natjecatelji bili su predstavnici PŠ Brist a svoje mjesto u međuškolskom natjecanju izborio je i Antonio Miošić. Oni će braniti boje svoje škole na međuškolskom natjecanju 21. studenog.

U slavlju su nam se pridružili i naši bivši učenici PŠ Brist.

Bravo vrijedna ekipice!!

Slike pogledajte klikom na opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 14. 11. 2018. 17:28

Pripreme za Ćakulaonicu

Dok naši četvrtaši vrijedno uče  njemački s učiteljicom Zdenkom, prvaši i drugaši su iskoristili sunčan dan za vježbanje bućanja/balota.

U sklopu Ćakulaonice, čije riči vridno učimo, bit će i natjecanje u igri piljaka i balota.

Uživali smo u malo drugačijem satu tjelesnog.

Slike pogledajte klikom na opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 6. 11. 2018. 17:22

Posjet Općinskoj knjižnici Hrvatska sloga Gradac

25. listopada 2018. posjetili smo Općinsku knjižnicu Hrvatska sloga u Gradcu u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Učenici prvog razreda imali su priliku upoznati knjižnicu i besplatno se učlaniti.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige knjižničarka Mandalena i učiteljica Ranka održali su uvodno predavanje našeg omiljenog školskog natjecanja, Ćakulaonice. Prije Ćakulanja, učenici su se upoznali s glagoljicom, kroz predavanje knjižničarke i kroz igru. Zašto baš glagoljica? Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je kulturnoj baštini . Glavna je tema Baš baština , a moto (U)čitaj nasljeđe! Glavni je motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.Učenici su uživali otkrivajući značenja glagoljaških natpisa, slažući riječi na glagoljici.

Nakon glagoljice, doslovno uz ovacije učenika, pridružile su nam se baba Kate i mala Kate i uvele nas u nove zavičajne riči. Ove godine riči su vezane uz more, ribe, ribarstvo. Učenici su pomagali maloj Kati naći saket i šolde kada ju je baba poslala na peškariju i u butigu da kupi ribe i konšerve.

Uživali smo u igri memorije i pecanju riba koje smo trebali najprije identificirati pa pripaziti da nam se štapovi ne zapetljaju.

Jedva čekamo školsko natjecanje!

Slike pogledajte klikom na opširnije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 25. 10. 2018. 18:27

Svjetski dan jabuka i Svjetski dan kravate

U srijedu, 17. listopada, obilježili smo Svjetski dan jabuka i Svjetski dan kravate, u matičnoj školi, u sklopu projekata koje je vodila učiteljica Mirela Penava Giljević. Naši dječaci su prigodno došli u školu s kravatama oko vrata yes

Prvi školski sat smo s prvašićima matične škole pravili savijaču od jabuka i kušali razne vrste jabuka. Najslađe su nam bile najneuglednije, već lagano naborane, domaće jabuke.

Svi učenici su ribali jabuke i rolali smjesu koju nam je pomogla napraviti naša kuharica Vesna u preukusne savijače koje smo poslije degustirali s našim prijateljima drugašima i četvrtašima.

Četvrti školski sat protekao je u znaku jabuka - slikali smo pop art jabuke po uzoru na Andyja Warhola.

Peti školski sat je došla na red kravata. Učiteljice Sanja i Perica "ušile" su origami košulje prema uputama učiteljice Mirele, a učenici PŠ Brist te prvog, drugog i četvrtog razreda matične škole oslikavali su "tkaninu" za kravate, koje su poslije izradili origami stilom.

Izvrsno smo se zabavili i bili oduševljeni djelima naših ručica - od ukusnih savijača do fantastičnih kravata.

Slike pogledajte klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 17. 10. 2018. 17:11

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

U utorak, 16. listopada posjetili smo matičnu školu povodom obilježavanja Dana kruha i  zahvalnosti za plodove zemlje.

Za vrijeme velikog odmora fra Bone Bilić Soldatić je blagoslovio kolače, peciva i ostale poslastice  u kojima su učenici nakon toga uživali.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 16. 10. 2018. 16:48

Tjedan svemira

I ove godine priključili smo se projektu učiteljice Ranke Radoš kojim se obilježava Svjetski tjedan svemira. Kao i uvijek, uživali smo u edukativnim filmovima koje nam je učiteljica Ranka pripremila, i u kvizu nakon filmova.

Prvog dana, 9.10. igrali smo kviz na razrednom nivou. U kategoriji učenika PŠ Brist pobjedu je odnijela Ema Šutić, iako su je u stopu pratili odlični Karlo Borić i Maša Šutić.

Na likovnom smo slikali neobične planete, svemirsku školu i svemir kakvog mi zamišljamo.

Slijedećeg dana na rasporedu je bilo gledanje napetog animiranog filma Wall-e, o  uzbudljivoj avanturi usamljenog robota o kojoj ovisi sudbina cijelog čovječanstva.

Nakon filma slijedilo je finale kviza o svemiru. U napetoj borbi odličnih razrednih pobjednika konačnu pobjedu je odnijela naša prvašica Ema Šutić. Čestitke!

Razgledali smo i izložbu naših radova na temu svemira.

Radujemo se posjetu slijedeće godine!

Slike pogledajte klikom na opširnije

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 10. 10. 2018. 16:29

Posjet pekari

Danas su učenici prvog i drugog razreda PŠ Brist, s kolegama iz trećeg i četvrtog razreda matične škole posjetili pekaru u Gradcu.

Pekarica im je pokazala kako se mijesi i peče kruh, a djeca su bila zadivljena novim informacijama. Naučili su koliko je težak posao pekara i koliko truda i znoja treba uložiti u svaku krišku kruha koju jedemo. Na kraju smo se počastili kolačima i pecivom.

Zbilja smo zahvalni zemlji na njenim plodovima i vrijednim pekarima na njihovu trudu.

Slike pogledajte klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 9. 10. 2018. 16:21

Dan svetog Mihovila - posjet Gradcu

Povodom proslave Dana svetog Mihovila, odazvali smo se pozivu naših prijatelja iz Gradca i posjetili matičnu školu. Učenici su se pridružili svojim kolegama po paralelama i obilježili dan zaštitnika Gradca radionicama i šetnjom mjestom, te zabavnim otkrivanjem znamenitosti Gradca.

Popodne je bilo rezervirano za natjecanje Streetball kids, u organizaciji Sportske udruge Basket i OŠ Gradac, te učiteljice Ranke Radoš i Šimuna Šutića.Mješovitim ekipama iz prva četiri gračka razreda pridružili su se i natjecatelji iz susjednih Ploča kao i ekipa naše područne škole. Mali Brišćani potpomognuti prvašom Marijom iz susjedne Podace odnijeli su pobjedu u štafetnim igrama s elementima košarke. Ovogodišnja pobjednica u gađanju „malih trica“ je Marela Jurec, učenica drugog razreda.

Kao i uvijek, bilo nam je fantastično! Dan je prošao u zabavnom učenju, druženju, igri i otkrivanju novih priča o Gradcu i svetom Mihovilu.

 

Slike pogledajte u prilogu, klikom na opširnije

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 28. 9. 2018. 18:47

Dobro nam došli prvašići!

Prvi dan škole 10.rujna 2018. godine je bio ujedno i dan svečanog prijema učenika prvih razreda u školu.

    Učenici od  2.- 4. razreda PŠ Drvenik, PŠ Brist i OŠ Gradac su sa svojim učiteljicama pripremili recitacije, pjesme,monologe i igrokaze da uveličaju ovaj poseban dan, u čemu im se pridružio i školski zbor . Nakon zabave i veselja prisutne je pozdravila ravnateljica, te prvašima uručila prigodne poklone, a načelnik općine Gradac Matko Burić im je podijelio tablete da im pomognu u daljnjem školovanju i  unaprijede kvalitetu rada.

 PŠ Brist je bogatija za dvije nove prvašice - Mašu i Emu. Želimo im puno radosti, veselja i uspjeha u novom životnom razdoblju!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 10. 9. 2018. 18:36

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Proljeće je doba kad se priroda budi, to svi znamo. Ali, bude se i biljke koje nisu baš omiljene - korovi, na koje je danas sve više ljudi alergično. Budući da imamo nekoliko alergičara u razredu, a nakon jako kišnog perioda "vrt" nam je zarastao u korov, odlučili smo spojiti dobro s korisnim. Družiti se, riješiti se korova, posaditi cvijeće i obilježiti dan naše Zemlje.

Došli smo naoružani osmijehom, voljom, sadnicama, zemljom i alatkama. Naše ručice su se udružile i uljepšale nam svakodnevni životni prostor. Nakon napornog rada odmorili smo se u parku ispod škole i uživali u divnom poslijepodnevu.

Slike, kako bi popularno rekli -prije i poslije, pogledajte klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 22. 4. 2018. 17:21

Posjet Splitu

U petak, 13. travnja, posjetili smo Split s učenicima prvog razreda matične škole Gradac. Zabava je počela na samom polasku. Učiteljica Ranka pripremila je listu pojmova koje smo morali uočavati putem. Put je doslovno projurio!

Čim smo došli u Split, otišli smo do Gradskog kazališta lutaka. U sklopu programa 11. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić pogledali smo odličnu predstavu Olje Savičević Ivančević "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" . Olja Savičević Ivančević je na prilično šašav i djeci prihvatljiv način ukazala na ozbiljne društvene boljke, na problematične odnose u obiteljima i zajednici. Jedan od tih problema je neslušanje drugoga. Glavno pitanje koje se provlači kroz cijelu predstavu je - treba li bespogovorno slušati pravila čak i onda kada su loša, samo zato što smo tako navikli? Koliko se svidjela djeci, pokazale su višeminutne dječje ovacije na kraju predstave,  kojima su nagradili fantastičnu glumu.

Nakon kazališta prošetali smo se Dioklecijanovom palačom, prošli kroz popularnu najužu "Pusti me da prođem" ulicu, razgledali ribarnicu, Peristil, podrume palače, Vestibul, Jupiterov hram, prošetali se Dioklecijanovom ulicom kroz Zlatna vrata do kipa Grgura Ninskog i uputili se malim uličicama do Muzeja grada Splita. Nakon stručnog razgledavanja  slijedila je radionica u kojoj smo zbilja uživali - izrađivanje glinenih novčića u kalupima pravljenim po uzoru na novčiće iz doba cara Dioklecijana.

Povratak je također bio zabavan - uz kviz, pjesme, narodne zagonetke i viceve došli smo kući brzinom munje. Vrijeme zbilja leti kad si u dobrom društvu!

Slike pogledajte klikom na "opširnije"

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 13. 4. 2018. 15:59

Maškare ča mogu maškare

Došao je najveseliji dan godine - pokladni utorak. Proslavili smo ga u matičnoj školi sa kolegama iz viših i nižih razreda. Kao i uvijek, škola je ozvanjala smijehom i glazbom. Holom su se šetale princeze, ratnici, nindže, kauboji, zombiji, cvijetovi... Najviše smijeha i pljeska dobila je maškarana svadbena povorka učenika iz Drvenika,. Zasladili smo se kulinarskim divotama naše kuharice, zaplesali, zapljeskali najboljim maskama i sretni otišli kućama.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 13. 2. 2018. 17:25

Dan otvorenih vrata i proslava Božića

Danas je bio jako radostan dan! Proslavili smo nadolazeći Božić u velikom stilu - sudjelovali smo u predivnoj priredbi u našoj centralnoj školi u Gradcu. Naša izvedba prigodnih pjesama nikog nije ostavila ravnodušnim. Uživali smo i u divnim izvedbama naših kolega iz nižih i viših razreda.

Prije izložbe, u sklopu Dana otvorenih vrata, s učenicima trećeg razreda PŠ Zaostrog i četvrtog razreda OŠ Gradac uživali smo na zabavnoj radionici. Izrađivali smo ukrase za drvce na rivi. Zadatak je bio vrlo zanimljiv - trebali smo napraviti ukrase kojima neće smetati ni kiša ni bura ni snijeg. Fino smo se dosjetili - radit ćemo pahuljce od slamki i snjegoviće od plastičnih boca! Rezultatom smo jako zadovoljni, nadamo se da se i našim sugrađanima svidjelo veselo drvce ukrašeno ljubavlju.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 21. 12. 2017. 17:04

Sv. Nikola u našoj školi

Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Gradac i PŠ Brist su sa svojim učiteljicama uputili poziv svetom Nikoli i pripremili malu priredbu dobrodošlice. Naši prijatelji iz Gradca ukrasili su školu a mi smo se potrudili izvesti fantastičan igrokaz "Budi i ti sveti Nikola".

Uz puno smijeha, pjesme, recitacija i glume vrijeme je brzo prošlo a svojim dolaskom nas je obradovao i sam Sv. Nikola koji je darovao sve učenike. Krampusa nije poveo jer su svi bili dobra djeca. Zasladili smo se i kolačićima naše kuharice i sretni obećali Sv. Nikoli da ćemo i dalje biti vrijedni đaci i dobra dječica.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 8. 12. 2017. 17:19

Posjet Dubrovniku

U srijedu, 29. studenog posjetili smo Dubrovnik s učenicima nižih razreda OŠ Gradac i svih područnih škola. U kinu smo pogledali 3 D animirani film "Moja čudnovata obitelj" koji nam je još jednom dokazao ono što već znamo - da je obiteljska ljubav i sloga najvažnija.

Nakon projekcije prošetali smo se kišom okupanim Stradunom do Akvarija koji se nalazi u staroj gradskoj luci, u srednjovjekovnoj tvrđavi svetog Ivana. Prolaskom kroz monumentalni atrij ušli smo u fascinantni svijet tišine i ugođaja. Razgledali smo 31 akvarijski bazen u kojima se nalazi raznoliki bogati životinjski i biljni svijet Jadranskog mora. U prvom od tri velika bazena, ukopana u popločani kameni pod, dobrodošlicu nam je poželjela velika pitoma kirnja. U drugom bazenu su elegantni i u svojem kruženju neumorni orhani, a u trećem, najvećem bazenu je kornjača. Vidjeli smo i zubace, orade, lubine, pagre, vrane i drozdove, jegulje i cipole, opasne zmijolike murine i miroljubive škrpine, i donedavno u Jadranu rijetkog kostoroga, hlapa i jastoga U manjim bazenima vidjeli smo čudno oblikovane spužve različitih boja, žarnjake oblika rascvalih krizantema,

Nakon posjete Akvariju, razgledali smo ljepote staroga Dubrovnika. Čarolija Adventa već je počela ovijati Stradun i okolne kale  i zaista smo uživali u svakom koraku.

Vratili smo se kući u večernjim satima, sretni i zadovoljni.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 30. 11. 2017. 14:58

Malo drugačija prezentacija lektire

Prošle školske godine uveli smo malo drugačiju prezentaciju lektire. Učenici naprave ilustraciju lektirnog djela na koverti, iz koje izvlače figurice koje predstavljaju likove književnog djela.

Taj način obrade lektirnog djela pravi je pogodak jer su učenici iz mjeseca u mjesec sve kreativniji u svojim prezentacijama.

Ove jeseni oduševili su nas Karlo Borić sa prezentacijom Vlaka u snijegu, a Antonio Miošić nas je sve ostavio bez daha predstavljanjem i Vlaka u snijegu i Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića.

Radujemo se novim čudesima kreativnih umova naših učenika!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 28. 11. 2017. 14:07

Završena ovogodišnja ćakula

Prenosimo vijest sa web stranica matične škole :

Nakon gostovanja  Ćakulaonice u susjednim mjestima, u našoj školi održano je finale u kojem su sudjelovali predstavnici OŠ "Ivo Dugandžić-Mišić" Komin s mentoricom Jelenom Oršulić , OŠ fra Ante Gnječa Staševica s mentoricom Mirelom Dropulić , OŠ „Vladimir Nazor“ Ploče s mentoricom Selmom Oršulić i OŠ Gradac s mentoricom Mirelom Penava Giljević. Pjesmom i stihovima učenici prvog razreda naše škole iskazali su dobrodošlicu prisutnima, a pridružile su im se i najdraže gošće Ćakulaonice, baba Kate i mala Kate.

Natjecateljski dio pokazao je odličnu pripremljenost i pozitivan natjecateljski duh svih četiriju ekipa. Iz igre u igru redale su se drage nam zavičajne riječi i pribrajali  „punti“ svim ekipama. Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Komina kojoj je uručena i mala nagrada. Zanimljivo je bilo i nadmetanje u igri „Piljaka“ za koju su učenici također pokazali velik interes pa možemo s pravom reći da smo je izvukli iz zaborava. Predstavnik naše škole bio je Mateo Pećar iz PŠ Brist, a najuspješniji je bio učenik Leon Šunjić iz Staševice koji je za svoju vještinu i nagrađen. Svim učenicima i mentorima uručena su priznanja za sudjelovanje na natjecanju Ćakulaonica 2017.

Nakon Ćakulaonice uslijedilo je ćakulanje malih i velikih sudionika natjecanja koje su zasladili domaći slatkiši  za čiju se  izradu, uz djelatnice naše škole, posebno zahvaljujemo mamama naših četvrtaša.

Čast nam je što smo ove godine imali priliku ugostiti u našoj školi učenike iz susjednih škola i njihove mentore i zahvaljujemo im što su se pridružili našoj Ćakulaonici.

                                Završena je još jedna Ćakulaonica,

                                ćakulati nastavljaju gračka i susidna dica.

                                                                                                                                                                                        učiteljica  Ranka Radoš

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 9. 11. 2017. 14:04

Školsko finale Ćakulaonice

Došao je i taj dan - školsko finale Ćakulaonice, natjecanja u kojem zbilja uživamo.

Kao predstavnike naše PŠ odabrali smo Luiđu i Matea koji su pokazali iznimno poznavanje zavičajnih riječi te izuzetnu brzinu odgovaranja.

Dobro smo se držali do samoga kraja, kada su nas u napetoj završnici pobjedili učenici 4. razreda OŠ Gradac i time osigurali mjesto u završnom natjecanju Ćakulaonice. Naime, od ove godine Ćakulaonica nije samo naša . u poznavanju zavičajnih riječi natjecati će se i učenici osnovnih škola iz Ploča, Komina i Staševice.

Ipak imamo predstavnika u velikom finalu - naš Mateo bio je najbolji u igri "Piljaka" i predstavljati će školu u završnom natjecanju.

Mateu, i ostalim školskim predstavnicima želimo puno sreće u završnom nadmetanju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 31. 10. 2017. 13:53

Školske uniforme

Od ove školske godine svi učenici naše škole imaju školske uniforme sa školskim logom.

Izabrani logotip škole predstavlja Sunce i povezan je s Danom škole koji se slavi upravo na Dan Sunca. Slično je i s motom škole, koji je skraćena verzija nekoliko učeničkih prijedloga, a glasi Prema svjetlu. Svjetlo predstavlja život, znanje, uopće sve ono pozitivno. U skladu s tim izabrana je i boja majica kratkih rukava koje su svijetlo (nebesko) plave s logotipom škole i trenerke koja se nosi iznad nje, a tamnije je (morske) plave boje. Izbor boja simbolično predstavlja boje našeg zavičaja.

U prilogu možete vidjeti nekoliko slika koje će možda prenijeti djelić uzbuđenja prilikom isprobavanja novih uniformi.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 19. 10. 2017. 13:44

Mjesec hrvatske knjige

Povodom Mjeseca hrvatske knjige svi učenici razredne nastave 18. listopada posjetili su Općinsku knjižnicu „Hrvatska sloga“. Prvašićima je to bio (uglavnom) prvi susret s knjižnicom. Knjižničarka Mandalena im je na zabavan način, kroz igru objasnila što je knjižnica i kako funkcionira.

Nakon upoznavanja bacili smo se na posao - Mandalena i učiteljica Ranka održale su uvodno predavanje ovogodišnje Ćakulaonice uz pomoć vjernih pomoćnica - babe Kate i male Kate. Učenici su uživali u novim dogodovštinama dinamičnog i neobičnog dua i učili nove zavičajne riječi. Nekima su bile poznate, nekima malo manje. Al bez sumnje -  svi ćemo se potruditi naučiti ih što više i pokušati pobjediti u Ćakulaonici.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 19. 10. 2017. 13:21

Svjetski tjedan svemira

Svjetski tjedan svemira od 4. do 10. listopada, u OŠ Gradac obilježen je brojnim aktivnostima.  Valja napomenuti posebnu vezu naše škole i svemira budući da Dan škole slavimo Dan Sunca, a Sunce je dio i loga i mota škole. Niži razredi su nakon zajedničkog gledanja edukativnih filmova i ostalih aktivnosti koje su provodili u svojim razredima na temu Sunčevog sustava, održali natjecanje u znanju iz ovog područja. Kroz brojne igre na temu svemira, koje su za njih pripremile učiteljica Ranka Radoš i psihologinja Branka Perić, pokazali su znanje stečeno tijekom ovog tjedna. Igre su bile tematske i uključivale su slaganje puzzla, igru asocijacija, otkrivanja tajanstvenih slika, „veliki prasak“ i kviza. U pojedinim igrama su sudjelovala po dva predstavnika razreda, koji su se za to izborili kroz prethodna natjecanja provedena u svojim razredima, a u ostalima cijeli razredi.

Predstavnici PŠ Brist bili su Lori Miošić i Karlo Borić. Svojom nadahnutom igrom i velikim znanjem kojeg su pokazali uspjeli su izvojevati pobjedu u konkurenciji pojedinačnih igara. Slijedili su  učenici 4. i 3. razreda OŠ Gradac, a i prvašići su pokazali iznimno znanje.Učenici će biti nagrađeni odlaskom u Makarsku zvjezdarnicu.

U igrama u kojima su sudjelovali cijeli razredi pobijedio je 1. razred OŠ Gradac te odnio skupnu nagradu – društvenu igru za svoj razred.

 

Drago nam je da smo sudjelovali u još jednom zabavnom školskom natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 17. 10. 2017. 13:09

Dječji Streetball

U nedjelju 01. listopada u 13 sati počeo je 7. Streetball za djecu u organizaciji Udruge Basket. Voditelji su bili učitelji naše škole Šimun Šutić i Ranka Radoš.  Najprije su se u košarci natjecali učenici viših razreda. Prvo mjesto osvojili su Makarani, a učenici 7. i 8. razreda naše škole -  Luka, Matko, Andrej i Mate osvojili su pehar i drugo mjesto u ekipnom natjecanju.

U 15 sati počele su štafetne igre u kojima su sudjelovali učenici nižih razreda OŠ Gradac i učenici PŠ Brist.  U našem timu bili su: Lori, Ante, Antonio i ja. Osvojili smo drugo mjesto. Prvi su bili Vodice, a treći Soline.

Slijedilo je natjecanje u tricama. Laura i ja smo na kraju bili izjednačeni, a nakon pripetavanja sam pobijedio. Osvojio sam loptu Dražena Petrovića, našeg najboljeg košarkaša.

Kasnije sam nastupio sa Karate klubom Kumite iz Brista. Nakon izvedbi kata, bacanja i borbi, naklonili smo se publici i presvukli se.

Jako sam sretan što sam sudjelovao na Streetballu.

Ivano Borić, 4. razred PŠ Brist

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 6. 10. 2017. 13:06

Svečani prijem za sve prvaše

Ljeto se bliži kraju, počinje nova školska godina. Učenici se vraćaju u svoje učionice, a kao i svake godine pridružuju im se prvašići koji će prvi put upoznati svoju učiteljicu  te sjesti  u školske klupe.

Mi smo ove godine bogatiji za dva prvašića: Luiđu Stipišić i Antu Pećara. Već znamo da će naše druženje biti veselo i ugodno i radujemo se zajedničkim školskim danima!

Svečani prijem za sve prvašiće naše škole održan je u matičnoj školi u Gradcu.

Nakon prigodnog programa učenici i roditelji upoznali su se s učiteljicama, a načelnik općine Gradac Matko Burić i njegova zamjenica podijelili su im tablete koji će im olakšati učenje i učiniti ga zanimljivijim.

Sretan vam prvi korak u školski život dragi naši prvašići!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 5. 9. 2017. 13:01

Ekipno natjecanje iz matematike - Matematička olimpijada

12.svibnja 2017. u hotelu Zagreb (Duilovo) u Splitu održalo se ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola. Cilj ovog natjecanja je popularizirati matematiku i pokazati da se matematički zadaci suradnjom rješavaju brže i lakše. Ekipe su posebne po tome što ih ne čine učenici istog razreda, pa čak ni istog uzrasta, ali svi članovi ekipe imaju isti cilj: riješiti što više matematičkih zadataka. Naš Ivan Borić natjecao se u kategoriji Delta  (3. i 4. razredi). Bravo Ivane!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 20. 5. 2017. 21:12

DM akcija prikupljanja starog papira ‘Zeleni korak’

I ove godine odazvali smo se hvalevrijednoj akciji DM lanca trgovina "Zeleni korak" i uključili se u prikupljanje starog papira. Djeca su vrijedno skupljala i donosila, a vaga je na kraju pokazala prikupljenih 390 kilograma. Jako smo sretni što smo na ovaj način sudjelovali u spašavanju našeg planeta.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 20. 5. 2017. 18:14

Proslava Dana škole

Kao i svake godine, 3. svibnja na Dan Sunca proslavili smo Dan škole. Proslava je prošla u skladu s logotipom i motom škole koji su izabrani ove godine. Logotip škole predstavlja Sunce, a moto je Prema svjetlu.

Nakon radionica za učenike, koje su također tematski bile povezane sa Suncem, učenici su u zajedničkom programu predstavili svoja stvaralačka postignuća koja su ostvarili tijekom tekuće školske godine. Najuspješnijim učenicima ravnateljica je podijelila nagrade za njihova postignuća na razini županijskih i državnog natjecanja.

U holu škole izložene su pokazne mape s  četiri Državne smotre projekata iz GOO-a (Projekt građanin) na kojima su sudjelovali učenici naše škole s prezentacijama projekata koje su zadnje četiri godine proveli pod mentorstvom Ranke Radoš i Branke Perić.  Ovogodišnji projekt To moj je, moj je sunčani dom je, između ostalog, za rezultate imao izbor logotipa i mota škole, izbor školskog kodeksa odijevanja te uređenje Sunčanog vrta. Tako je ovom prigodom bio predstavljen kodeks odijevanja koji bi se od sljedeće školske godine trebao primjenjivati u školi. TZ Gradac je financirala 10 kompleta majica s otisnutim logotipom škole koje su već predstavljene na županijskoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja te Smotri zadruga u Splitu.  

U završnici proslave svečano je otvoren Sunčani vrt.  Uz učenike i zaposlenike, uređenje vrta omogućili  su Antonio Radić koji je uzorao vrt, autorica hortikulturnog plana Božica Stijepić, koja je uobličila našu ideju izgleda vrta te kipar Teo Bilas koji je osmislio i izradio Sunčani sat. Vrijedno je napomenuti da je gospodin Bilas Sunčani sat  izradio od kamena po uzoru na vapnenački hemisferni sunčani sat koji potječe iz Narone, a napravljen je između 1. – 3. st. Pronađen je zapadno od bedema u Donjem gradu.

Preuzeto sa stranice OŠ Gradac

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 3. 5. 2017. 18:10

Izlet u Split

U srijedu, 15.ožujka pošli smo na jednodnevni izlet u Split. Gledali smo odličnu predstavu "Priče iz davnine" u Gradskom kazalištu mladih, nakon toga razgledali jako zanimljivu izložbu o odrastanju u Splitu šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća u Etnografskom muzeju. Nakon toga nas je voditeljica pedagoških aktivnosti muzeja upoznala sa izlošcima stalne postave na neobičan i zanimljiv način - trebali smo, uz pomoć knjižice sa zadatcima, sami pronaći određene eksponate i zabilježiti što smo o njima saznali. Iako umorni od šetnje velikim muzejom, popeli smo se i na Prvu vidilicu na Marjanu i uz okrijepu uživali u predivnom pogledu na lijepi Split.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 15. 3. 2017. 17:47

Maškare u Gradcu

Završne maškare u našoj školi prošle su u uz puno smijeha, pjesme, plesa, zabave i igre. Tema ovogodišnjih maškara  bila je Sunce i njegovi zemaljski i nebeski prijatelji. Zabavili smo se sudjelujući u zanimljivim igrama, u nekima i pobijedili,  a naš Mateo Pećar osvojio je nagradu za najbolju masku.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 7. 3. 2017. 17:24

Malo drugačija čestitka

Prenosim tekst sa portala Klokanica, koji odlično objašnjava zašto djeca trebaju čitati, pa molim moje učenike, a i sve koji naiđu na našu stranicu, da ga pažljivo pročitaju:

Očigledna je činjenica da djeca i mladi danas sve manje čitaju, od knjige bježe kao vrag od tamjana, a čitanje iz zadovoljstva smatraju istinitim kao i postojanje Zubić Vile. Zašto je tako u ovome je trenutku manje bitno, važno je da nesklonost spram čitanja ne proizlazi iz prirode suvremene djece tehnološko-digitalne ere (čime se tumače njihove nesimpatije prema knjizi), već iz naučenosti da je čitanje dosadno, nezanimljivo, naporno i nekorisno. Isto kao što su naučili ne voljeti čitanje, mogu ga naučiti voljeti, stoga je korisno osvijestiti i artikulirati što je to privlačno u čitanju i zašto je ono korisno za um i duh. 

Od nepopularnosti čitanja gora je samo pozerska popularnost. ''Čitanje je in'' ili trend poziranja s knjigom i šupljeg gutanja stranica samo radi uklapanja u koncept intelektualnosti, jalovo je gubljenje vremena jer je takvo čitanje površno i ne može potaknuti promjenu u znanjima, napretku sposobnosti, niti djelovati na širenje horizonata. Stoga je usađivanje istinske ljubavi prema čitanju preduvjet toga da djeca uranjaju u knjige kao u druge dimenzije, da se užive u fiktivne svjetove, da uživaju u virtuoznosti jezične arhitekture i da iz svega toga uistinu crpe hranu za jačanje svog mozga i prikupljaju materijal za izgradnju svoje osobnosti. 

1. Zato što je pristojnije reći korpulentan nego debeo (RJEČNIK I IZRAŽAVANJE)

Čitajući se prirodno i spontano (kakav razvoj jezika i treba biti) usvajaju različiti izrazi, širi se fond riječi i povećava sposobnost usmenog i pismenog izricanja vlastitih misli. Među djecom i mladima može se primjetiti naveliko upotrebljavanje jedne riječ pri opisivanju događaja, raspoloženja, uvjerenja i svijeta općenito, radi se o riječi ono: "Bili smo na igralištu i onda ono'', "A osjećam se ono","Nije mi to baš nešto jer ono'. Famozno ono postalo je univerzalni nadomjestak za prepričavanje zbivanja, ocrtavanje svog unutrašnjeg stanja i argumentiranje svog mišljenja. Čitanje je jedno od sredstava za pomicanje s mrtve jezične točke figurativno utjelovljene u neodređenoj riječi ono prema fleksibilnom jezičnom izražavanju i određenim sadržajima. 

2. Zato što ništa ne postoji dok to ne zamislimo (MIŠLJENJE – ZAMIŠLJANJE – MAŠTANJE)

Knjiga je medij koji nam ne servira gotovu sliku, za razliku od televizije koja nam pruža kompletan vizualni doživljaj, pri čemu mašti ne ostaje puno praznog prostora za popunjavanje i zamišljanje. Za vrijeme čitanja mozak nužno stvara predodžbe o pročitanome, riječima opisane likove i mjesta, pa čak i ponašanja i osjećaje, transformira u žive slike s oblicima i bojama i zvukovima; drugim riječim, za vrijeme čitanja mozak radi, a to što radi znači da uvježbava, trenira svoje sposobnosti. Čitanjem ove dvije rečenice - Tako smo veslali prema kopnu, iako teška srca, kao ljudi koji idu na stratište. Jer smo znali da će udaranje mora o obalu smrviti čamac na tisuću komada kad se približi obali (Defoe, Robinson Crusoe) – u glavi svakog čitatelja stvara se posebna slika onoga što piše, svi zamišljamo drugačiju sliku; usporedbe radi, gledanjem filma o Robinsonu Crusoeu svi upijamo istu sliku i nemamo potrebe upregnuti mozak sa svrhom konstruiranja vlastitih slika.

3. Zato što neizrečeno sadrži više informacija od izrečenog (ČITANJE IZMEĐU REDOVA)

Kao što je poznato, pisci često prava značenja i prave poruke umataju u usporedbe, metafore i ostale stilske figure, zato čitanje zahtjeva interpretaciju. Doslovno napisano ima dublji smisao koji treba objasniti. Osjećao je da ga raznose na jezicima po cijelome Parizu (Honore de Balzac) znači, naravno, da su ga ogovarali. Djecu najviše treba podučiti upravo čitanju između redova; nisu navikli na tu dublju razinu čitanja i to je jedan od razloga zašto im čitanje nije interesantno. Jednom kada nauče tumačiti tekst u svojoj glavi, samo čitanje im postaje zanimljivije jer znaju knjigu pretvoriti u sugovornika, a samo čitanje u razgovor. Osim toga, djeca nisu bića sklona umnoj vegetaciji, oni vole otkrivati, dokučivati i spoznavati! A čitanje između redova omogućuje im upravo to! Uz to, to je korisna vještina i u stvarnome životu... 

4. Zato što važne stvari nisu podebljane (KONCENTRACIJA)

Knjiga se razlikuje od školskog udžbenika – u kojem je važno podebljano i dopunjeno slikom ili dijagramom; od novina – u kojima dominiraju slika, masni naslov i podebljan uvod; od filma – u kojem je sve serviranu za osjetilo vida. Čitajući knjigu osoba mora samostalno pratiti ''crvenu liniju'', nema nikakvih efekata koji joj u tome pomažu, postoji samo čisti tekst. Tako se vježba fokusiranost na predmet. Ukoliko želimo uhvatiti radnju, upoznati likove i otkriti poruke između redova, tijekom čitanja jednostavno moramo biti koncentrirani. Čitanje nam na određeni način nameće i uvjetuje koncentraciju. 

5. Zato što je Jules Verne najbolji turistički vodič (ČITAJUĆI PUTUJEMO)

Srednjovjekovna Engleska, suvremena Indija, revolucionarno doba Južne Amerike, Mars godine 3244., rudarski gradić u Australiji, 18. stoljeće, dno oceana... čitanje nam omogućuje da otputujemo bilo gdje i bilo kada. Budući da putovanje kroz vrijeme nije moguće, a putovanja duž prostora kugle zemaljske su poprilično skupa, čitanje je jedan od načina kako možemo doživjeti različita mjesta i uživjeti se u život prošlih vremena. Što sve može biti izrazito poučno!

6. Kako bi se naučilo da je kumis ukiseljeno kobilje mlijeko (UČENJE)

Dok čitamo iz zadovoljstva, razne se informacija bez ikakvog napora uglave u trajnome pamćenju. Ni kapi znoja nismo prolili, a punimo se znanjem kao enciklopedija! Gdje djeca i mladi mogu naučiti što je kibuc, što lepra, a što znači osupnut, ako ne tijekom čitanja iz razonode. 

7. Zato što i Pero Kvržica može biti uzor (STJECANJE UZORA)

Likovi iz knjiga mogu biti uzori. Dijete koje je naučeno čitati, kao primjer poželjnih osobina može odabrati nekog knjiškog junaka, može se poistovjeti s njime/njome i  poželjeti ga/je u određenoj mjeri imitirati. Trenutno dominantnim skupinama uzora - nogometašima i zvijezdama - ne bi škodilo malo književne konkurencije. 

8. Zato što je Kishon duhovitiji od američkih sitcomova (RAZVOJ (INTELIGENTNOG) HUMORA)

Knjige često pružaju jednu dobru, zdravu satiru, inteligentno ismijavanje života, ljudskog ponašanja, ljudske gluposti, zabluda, itd. Taj duhoviti cinizam čitatelju pomaže da si postavi  neka pitanja o društvu u kojem živi, kao i o sebi samome, te da se uzdigne iznad apsurdnosti svoga vremena. Genijalan primjer toga je Carevo novo ruho Hansa Christiana Andersena koje tematizira univerzalnu apsurdnost – vjerovanje ljudi u laž koju govori autoritet, iako je istina očigledna. U ovome primjeru laž je da car ima predivnu novu odjeću, a istina je da je car gol; iako svi vide njegovo nago tijelo, dive se njegovoj odjeći i postaju uvjereni da je car doista obučen. Svi osim jednog dječaka koji je viknuo: "Car je gol!" Ovakvi domišljati književni primjeri svakako pozitivno djeluju na razvoj duhovitosti kod djece i mladih. 

9. Zato što nas zanima tko je ubio Rogera Ackroyda (ZNATIŽELJA)

Svaki odlomak, svaka stranica novo je iščekivanje razvoja događaja. Naravno, ima i dosadnih, nečitljivih knjiga, no dobre knjige čitatelja uvlače u napetost koja se dodatno stimulira time što knjigu najčešće ne možmo pročitati u jednome danu, nego moramo rascjepkati čitanje na nekoliko dana i time odlagati zadovoljavanje znatiželje. Ukoliko dijete zavoli čitanje, bit će nagrađeno onim osjećajem kada se knjiga jednostavno ne može ispustiti iz ruku... i postajat će sve ovisnije o tom opojnom osjećaju zbog kojeg se zaboravlja na vrijeme. 

10. Kako bismo suosjećali sa Sadako (RAZMIJEVANJE DRUGIH)

Knjige nam, kao rijetko koji medij, omogućuju da se privremeno nastanimo u tijelu i duši druge osobe. Vidimo stvari njezinim očima, osjećamo njezine probleme, potreseni smo tragičnim događajima iz njezina života i radujemo se njezinom uspjehu. Promjena perspektive i uživljavanje u tuđi identitet doprinose razvoju empatije i sposobnosti razumijevanja drugih ljudi.

11. Kako jednoga dana ne bismo plaćali psihijatra (RAZMUMIJEVANJE SEBE)

''Pri pravilnom korištenju'', čitanje je metoda samoterapije. Kroz knjigu ne zavirujemo samo u fiktivne svjetove, već i u sebe, ona nas potiče na promišljanje o nama samima, čime postojeće probleme ne guramo pod tepih naše podsvijesti nego ih iznosima na svijetlo kako bismo ih sagledali i o njima razmislili, što je zdravije od ignoriranja. 

12. Kako bismo istovremeno mogli biti i kraljević i prosjak (BITI NETKO DRUGI)

Ljudi vole maskenbale jer im omogućuju svojevrsnu igru promjene identiteta. Pri ulasku u svijet knjige, čitatelj navlači razne maske i uživa promatrajući predstavu u kojoj, preko uživljenosti u likove čije maske nosi, istovremeno glumi. Tako je čitanje uvijek maskenbal, beskrajna potencija da mijenjamo lica, boju kože, spol, dob, svjetonazor... 

13. Zato što nas Petar Pan može uvjeriti da možemo letjeti (INSPIRACIJA I MOTIVACIJA)

Vjerujem da su mnogi u dječjoj dobi bili skeptični prema rečenoj im činjenici da ljudi ne mogu letjeti te da su potajno smatrali da bi oni ipak možda mogli zamahati rukama, umjesto krilima, i postići isti efekt. Čitanje često pruža nekakvo nadahnuće, stvarajući u čitatelja osjećaj o nepostojanju nemogućeg, dajući mu inspiraciju i vjeru u ostvarenje snova. 

14. Kako bismo uočili da treba prihvatiti ružno pače, a ne čekati da postane labud (KRITIČKO MIŠLJENJE)

Djecu treba naučiti da prema pročitanome budu sumnjičavi te da problematiziraju događanja i osobine likova. Bajka o ružnome pačetu jedan je primjer koji može poslužiti kao poticaj za kritičko promišljanje. Kao ružno pače, nije bio prihvaćen u svojoj okolini, odbacili su ga i rugali mu se; kada je postao labud, svi su se divili njegovoj ljepoti. Ova bajka može biti poticaj za razgovor s djetetom o  vanjskom izgledu, o načinu na koji prosuđujemo ljude i o kriterijima na temelju kojih ih prihvaćamo ili odbacujemo. Roditelji trebaju potaknuti kritičko mišljenje i pokazati djetetu kako da kritički misli, a kasnije će ono nastaviti samo. 

15. Da nas ne bi bilo briga jer čudno izgledamo čitajući knjigu u tramvaju (HRPA SPOREDNIH RAZLOGA)  

Također, da bismo znali pretraživati katalog knjižnice, kako bismo uživali u mirisu papira, bili neovisni o baterijama i struji, da ne doživimo infarkt ako profesorica iz hrvatskoga u srednjoj školi za lektiru zada Jadnike koji imaju preko 1000 stranica, kako ne bismo mislili da Coelho radi u Jani, a da je Meša Selimović prepisao knjigu s Facebooka. Ovo zadnje je bila objava na radiosarajevu.ba

preuzeto sa http://klokanica.24sata.hr/skolarci/slobodne-aktivnosti/15-razloga-zasto-bi-djeca-trebala-citati-knjige-1713

Dragi moji, predivne blagdane vam želim i nadam se da ćete naći vremena da uronite u neki novi svijet. Svijet mašte i knjiga. Sigurna sam da će četvrtaši uživati čitajući Emila i detektive a nadam se da će se i trećaši i drugaši zabaviti čitajući svoje lektire.

Natječaj za najboljeg razrednog čitatelja je i dalje otvoren, jako me zanima tko će ponijeti laskavu titulu na kraju školske godine.

Vaša učiteljica heart

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 23. 12. 2016. 14:24

Tjelesni zimi

U hladnim i kišnim zimskim danima, sate tjelesne i zdravstvene kulture spašavaju naši novi pomagači - tatami strunjače. Učenici uživaju u kolutanjima i vježbama na tlu a na kraju sata, uspuhani i rumeni,  ponosno zaključe da su aktivirali sve mišiće.

 

Slike pogledajte klikom na "opširnije".

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 21. 12. 2016. 19:44

Posjet Dubrovniku

U petak, 16. prosinca, posjetili smo Dubrovnik s učenicima nižih razreda OŠ Gradac. U kinu smo pogledali animirani film Vaiana - Potraga za mitskim otokom, pa se žičarom popeli na Srđ. Nakon razgledavanja Dubrovnika iz ptičje perspektive, spustili smo se i razgledali znamenitosti unutar zidina. Dubrovnik je predivan grad, a ovijen čarolijom Adventa zbilja je bajkovit. Uživali smo u svakoj sekundi. Slike govore više od riječi, a možete ih pogledati klikom na "opširnije"

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 16. 12. 2016. 19:02

Uspavani sveti Nikola

Svake godine 6. prosinca sveti Nikola posjeti našu školu a vrijedni učenici pripreme priredbu za njega. Ove godine smo se pridružili našim prijateljima u matičnoj školi u Gradcu. Pripremili smo igrokaz "Uspavani sveti Nikola" i dokazali da smo odlični glumci, a naše vrijedne mame su napravile predivna krila koja su oduševila sve prisutne.

Slike možete vidjeti klikom na "opširnije"

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 6. 12. 2016. 18:46

Naš prvi eTwinning projekt - 20 dana dobrote

Uključili smo se u eTwinning zajednicu!

  Twinning je jedna od aktivnosti potprograma Erasmus plus.
    E-twinning portal je portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole.
      Sam portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola.

eTwinning omogućuje: druženje s kolegama, osmišljavanje i provođenje zajedničkih projekata u nastavi i izvan nje, izvrsne on-line edukacije i tečajeve, omogućuje financiranje odlazaka na eTwinning mobilnosti...

Naš prvi projekt u eTwinning zajednici je projekt zvan 20 dana dobrote.

Ciljevi projekta za učenike:
Aktivan i odgovoran član razreda, škole i lokalne zajednice koji poznaje i poštuje vrijednosti osobnog i zavičajnog identiteta te prihvaća različitosti, poštujući tradicionalne okvire (Advent).
Učenik koji uočava potrebe svakog člana zajednice i nastoji se aktivno uključiti i sudjelovati nudeći vlastite „zrnce dobrote“ i na taj način utjecati na vlastitu sredinu.

Da pojednostavimo - u 20 dana, počevši sa 28. 11., svaki dan ćemo učiniti po jedno dobro djelo i svojim zrnicma dobrote usrećiti ljude oko nas. Truditi ćemo se i nakon projektnog roka ostati dobri i pomagati svima.

Pod "opširnije" možete vidjeti listu ovogodišnjih dobrih djela i certifikat eTwinning-a "eTwinning label"  kojeg smo dobili za sudjelovanje u projektu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 29. 11. 2016. 17:13

Finale Ćakulaonice

Finalna Ćakulaonica održana je  9. studenog u OŠ Gradac. Natjecali su se učenici PŠ Zaostrog, PŠ Drvenik, treći i četvrti razredi matične škole i mi.

Jezična borba bila je napeta do samoga kraja, a svi su učenici pokazali  veliko znanje zavičajnih riječi. U vrlo napetom kraju finalne Ćakulaonice, vrlo tijesnu pobjedu odnijeli su učenici četvrtog razreda matične škole, koji su sve sudionike počastili preukusnim patišpanjom kojeg su osvojili.

Ali, možemo biti sigurni da će svi učesnici bez problema moći pomoći svojim bakama u kuhanju slasnog zavičajnog jela čak i ako ih baka upita sastojke na zavičajnom jeziku.

Jedva čekamo slijedeću Ćakulaonicu!

 

Slike pogledajte pod "opširnije".

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 9. 11. 2016. 16:42

Edukativni lutkarski mjuzikl SLON BON TON

3. studenog smo posjetili matičnu školu. Ovaj put razlog je bilo edukativni lutkarski mjuzikl Slon bon ton koju je izveo Studio Suncokret iz Splita. Učenici nižih razreda i polaznici vrtića uživali su u stihovima i glazbi Duška Mucala i ponovili osnove bon tona.

Slike možete vidjeti klikom na "opširnije".

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 3. 11. 2016. 17:05

Pripreme za Ćakulaonicu

Suradnjom OŠ Gradac i Općinske knjižnice “Hrvatska sloga“ nastala je prije tri godine Ćakulaonica, radionica kojom se pridonosi očuvanju zavičajnog govora kod djece kao važnog dijela zavičajnog identiteta.
Ove godine tema je bila jesensko vrtlarenje i kužinanje, a djeca su usvajala zavičajne riječi kroz niz igara, koje su osmislile i vodile ravnateljica Općinske knjižnice „Hrvatska sloga“ Gradac Mandalena Sinković Pavlović i učiteljica OŠ Gradac Ranka Radoš.

Veseli duo - Ranka i Mandalena , posjetile su i nas, prerušene u baku Katu i malu Katu i uvodnom radionicom oduševile i zainteresirale djecu za obnavljanje zaboravljenog zavičajnog govora. Kroz zabavne igre učili smo nove/stare riječi a naš pobjednik Darijan dobio je za nagradu preukusan padišpanj koji je podijelio s prijateljima. Koliko smo riječi uspjeli zapamtiti, pokazat ćemo na natjecanju 9. studenog u OŠ Gradac.

Slike možete vidjeti klikom na "opširnije"

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 2. 11. 2016. 17:12

Posjet Općinskoj knjižnici "Hrvatska sloga" Gradac

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici PŠ Brist posjetili su knjižnicu "Hrvatska sloga" u Gradcu. Učenici prvih i drugih razreda matične i područnih škola poslušali su priču Neobična knjižničarka te je ilustrirali.

Učenici trećih i četvrtih razreda učili su se služiti referentnom zbirkom kroz predavanje i igru.

Našoj knjižničarki Mandaleni poklonili smo puno zanimljivih kutnih straničnika koje su učenici sami izradili.

 

Slike možete vidjeti klikom na "opširnije"

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 28. 10. 2016. 12:23

Posjet matičnoj školi povodom Dana kruha i Dana jabuka

Povodom Dana kruha i Dana jabuka učenici PŠ  Brist posjetili su OŠ Gradac te su zajedno pohađali nastavu. Učenici su se družili na obostrano zadovoljstvo.                        

Za vrijeme velikog odmora fra Bone je blagoslovio kolače, peciva i ostale poslastice u kojima su učenici nakon toga uživali.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 20. 10. 2016. 12:18
» Arhiva naših vijesti    
 


Album

Trenutno ne postoji niti jedan album.


Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Posljednje objave
preskoči na navigaciju