preskoči na sadržaj
PŠ Zaostrog

Ekologični smo!

Poznati smo po sakupljanju starog papira. Osim toga, mi i recikliramo. Od starih kartonskih kutija, napravili smo malog robota. Zabavili smo se uređujući ga. Sada krasi našu učionicu.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 15. 11. 2017. 09:14

I mi smo pekli kolače

Ove, kao i svih proteklih godina, pekli smo kolače povodom Dana zahvalnosti za plodove Zemlje. Nećemo lagati, ali malo su nam pomogli roditelji i učiteljica. Naši mještani su nam sve  pokupovali. Mi smo njih osladili kolačima,a oni nas razveselili novcem. Kupili smo mnoge didaktičke i zabavne igre. Hvala svima.

Anđela i Iva

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 27. 10. 2017. 09:02

Ćakulaonica

U našoj mjesnoj knjižnici uvijek se osjećamo ugodno i lijepo se družimo. I ovaj puta je bilo tako. Hvala teti Mandaleni i učiteljici Ranki koje su nas naučile mnogo starih, zaboravljenih riječi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 18. 10. 2017. 08:56

4. put nagrada Zelenog koraka

Četvrtu godinu za redom osvojili smo nagradu DM-a  jer smo bili najbolji u kategoriji područnih škola. Ove godine zasluženo smo osvojili i novčanu nagradu kao škola koja je po djetetu sakupila najviše papira u Hrvatskoj. Najbolji smo!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 1. 9. 2017. 09:26

Advent u Dubrovniku

Učenici nižih razreda OŠ Gradac 16. prosinca bili su na terenskoj nastavi u Dubrovniku. Posjetili su kino i gledali film Vaiana - Potraga za mitskim otokom, a zatim žičarom išli na Srđ kako bi uživali u pogledu na taj lijepi grad i slušali priče o hrabrosti vojnika i građana koji su ga u Domovinskom ratu branili od neprijatelja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 19. 12. 2016. 10:38

Čepovi za Crveni križ

Učenici PŠ Zaostrog Anđela, Iva i Josip sa svojom učteljicom Silvijom Krmić, vrijedno su od početka školske godine sakupljali čepove koje će predati u Crveni križ kako bi, makar i tom malom gestom,  pomogli potrebite. Hvala svima koji nas u tome podržavate i pomažete. 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 19. 12. 2016. 10:29

Zeleni korak

Svjesni smo važnosti očuvanja okoliša, te smo prikupljajući stari papir, ove godine spasili 65 stabala. Hvala svima koji su nam pomogli. Učiteljica Silvija Krmić i učenici: Iva, Anđela i Josip

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 29. 11. 2016. 11:17

DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Za Dan kruha, mame: Ivana, Nikolina, Vesna i učiteljica Silvija Krmić, bile su jako vrijedne i pomigle nam napraviti ukusne kolače koje smo prodavali. Kasica se napunila iznosom od 1300,00 kuna. Hvala mamama, tetama, bakama, svim susjedima i dragim mještanima našeg Zaostroga. Postigli smo i više nego smo željeli, pa smo uz printer, kojeg smo trebali, kupili tonere za cijelu godinu, papira, ali i dvije društvene igre za kišne dane. Hvala vam.

Anđela, Iva i Josip

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 14. 10. 2016. 09:21

Nagrada je u našim rukama

Naša mala škola i ove godine dobila je DM - ovu nagradu za prikupljanje starog papira. Ovaj put to je mikroskop i darovna kartica u iznosu 5000, 00 kuna. DM nas potiče svojim nagradama u odrastanju u ekološki osviještene građane Lijepe naše. Dragi mještani našeg Zaostroga, hvala vam jer nam pomažete, a ovaj naš uspjeh neka i vas potakne da se još aktivnije uključite u brigu o našem okolišu.

Učiteljica Silvija Krmić

Učenici: Ante Toni, Iva, Anđela i Josip

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 3. 12. 2015. 10:44

Vukovar u Zaostrogu

I ove godine, paljenjem svijeća u našem parku, obilježili smo Dan sjećanja na Vukovar, grad simbol hrvatske slobode.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 18. 11. 2015. 08:35

U berbi maslina

   

Živimo u kraju bogatom maslinama. Željeli smo i sami sudjelovati u berbi kako bi pratili i bolje razumjeli put od masline do ulje. Ivin djed bio je odličan domaćin. Masline nisu bile jedino što smo brali taj dan. U školu smo se vratili punih džepova žireva, oraha, plodova divlje ruže i raznog lišća.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 13. 11. 2015. 08:11

Novi prvaši

U prvi razred PŠ Zaostrog upisana su tri nova učenika: Anđela Bošković, Josip Cvitanović i Iva Matutinović. Učiteljica Silvija Krmić i sad trećaš Ante Toni Cvitanović, žele im dobrodošlicu!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 7. 9. 2015. 09:52

Održana 2. večer poezije

15. lipnja 2015. održali smo svoju drugu Večer poezije i pjesme. Prisjećali smo se djetinjstva slušajući poeziju Vladimira Nazora i pjevali uz Pločanski kvartet djevojaka divnog glasa. Hvala svima koji su nam pomogli ostvariti ovaj projekt.

Iva, Ante Toni, Marin i učiteljica Silvija

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 16. 6. 2015. 09:58

Večer poezije

Večer poezije i pjesme

Zaostrog 15. lipnja 2015. u 18 sati u dvorištu PŠ Zaostrog

Sudjeluju: učenici PŠ Zaostrog, PŠ Drvenik , OŠ Gradac i klapa Frama

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 15. 6. 2015. 10:59

Zeleni korak

I ove godine sudjelovali smo u akciji sakupljanja starog papira Zeleni korak sa sakupljenih 2384 kilograma! Umorni smo ali zadovoljni. Hvala svima koji su nam pomogli u tome.

Iva, Ante Toni, Marin i Silvija

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 15. 6. 2015. 10:49

Dan planeta Zemlje

22. IV. 2015. obilježili smo Dan planeta Zemlje. Samostan, muzej, knjižnica i botanički vrt u Zaostrogu bili su naš cilj. Imali smo radionicu o životu fra Andrije Kačića Miošića, uživali gledati slike Mladena Veže, pozorno slušali priče u tišini bogate knjižnice, a sat Prirode i duštva odradili smo u prirodi kako i treba. U sjeni eukaliptusa radili smo Likovnu kulturu. Posadili smo i drvo masline. Puni dojmova rastali smo se od svojih prijatelja i obećali novi susret.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 24. 4. 2015. 08:01

Vremenik ispita Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji i učenici,
u privitku možete preuzeti okvirni raspored ispita za 2. polugodište. 2015. PŠ Zastrog.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 29. 1. 2015. 19:15

Adventski vijenac

Došašće ili advent počinje četiri nedjelje prije Božića. Izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću. Ove godine posebno smo se potrudili izraditi svoje vijence.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 27. 11. 2014. 10:33

I u mom Zaostrogu Vukovar svijetli

Svijeće u parku za Vukovar

 

I u mom Zaostrogu Vukovar svijetli

Danas je dan Vukovara. U znak sjećanja na žrtve rata sinoć smo u parku ispred škole zapalili svijeće. Vukovar je grad heroj koji je podnio veliku žrtvu za slobodu naše domovine. Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza 1991. i trajala je 86 dana. Tijekom obrane je poginulo nekoliko tisuća ljudi, a 2500 ih je nestalo. Neke obitelji još nisu saznale gdje je grob njihovih najmilijih. Na Ovčari su poubijani svi ranjenici i bolesnici iz vukovarske bolnice. Bitka za Vukovar je bila najveća bitka Domovinskog rata. Trebamo biti zahvalni svim hrvatskim braniteljima koji su branili Vukovar i svima koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske. Cijeli Vukovar je bio srušen od srpskih granata. Većina kuća je obnovljena. Vodotoranj nije obnovljen kako ne bi zaboravili te tužne dane.

Iva Matutinović, 4. razred

I u mom Zaostrogu Vukovar svijetli

Danas je dan Vukovara, sjećanje na poginule ljude koji su se borili za našu domovinu. Grozni su prizori kako su ih ubijali. Vukovar nam treba biti simbol pomirenja, odanosti i poštovanja. Mi kao ljudi moramo buduće generacije naučiti toleranciji i praštanju. Dan sjećanja na Vukovar neka svima nama bude primjer kako naučiti poštivati i torerirati razlike među ljudima, kako oprostiti ali i ne zaboraviti. Takav strašni zločin se više nikada ne smije ponoviti.

Marin Grgurinović, 4. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 18. 11. 2014. 10:22

DM - ova akcija Zeleni korak

Posjetio nas je gospodin Josip Knežević, predstavnik DM-a i službeno nam uručio osvojenu nagradu. Sretni smo i ponosni. Ova nagrada nam je pokretač za budući rad.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 18. 11. 2014. 10:17

Ćakulaonica

Posjetili smo Općinsku knjižnicu u Gradcu. Tete knjižničarke su bile jako ljubazne i drage. Učile su nas kako očuvati stare zavičajne riječi kroz radionice i igraonice. Dobili smo i materijale za vježbanje.

U školi smo učilii zavičajni govor, kod kuće vježbali, čitali o fra Andriji Kačiću Miošiću. U OŠ Gradac je bilo finale kviza. Bili smo uzbuđeni. Sudjelovali su svi učenici nižih razreda. Iako nismo bili baš najbolji, učenje kroz zabavu bilo je zanimljivo. Želimo još više takvih događanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 13. 11. 2014. 09:06

Radosni u Radosti

Kako smo pretrpali našu malu učionicu, odlučili smo posjetiti Radost i odnijeti im bar dio čepova koje smo za njih sakupili.

Iznenadilo nas je  kako su nas lijepo primili. Dobili smo poklone, pričali, promatrali.

Bili smo i u knjižari jer smo trebali ljepila, spajalice, papire... Umorni i gladni,  odlučili  smo počastiti se.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 11. 11. 2014. 11:05

Naša "pametna ploča"

U školu su donijeli "pametnu ploču" koju smo dobili na DM - ovom natječaju za sakupljanje starog papira. Nismo bili sebični pa je zadržali samo za sebe jer nas je samo troje. Smatrali smo kako će od nje imati puno više koristi sva djeca i učitelji u OŠ Gradac. te smo je ustupili njima.  Naravno da smo bili znatiželjni kako izgleda i radi. Iznenadilo nas je jer je uz nju bio i projektor i laptop. S nastavnicom Elom i nastavnicom Zdenkom otkrivali smo kako radi. Ludo smo se zabavljali. Kako nismo do kraja otkrili što sve možemo raditi na njoj, ponovo ćemo doći u Gradac

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 10. 11. 2014. 10:52

Dan zahvalnosti za plodove Zemlje

Rano ujutro pripremili smo stol za prodaju kolača koje smo napravili dan ranije. Svi smo vrijedno radili i pomagali učiteljici. Ljudi su nam sve pokupovali. Zaradili smo dovoljno novaca kako bi kupili tonere i papir. Bili smo sretni jer nam je ostalo novaca pa ćemo se počastiti pizzom.

Iva Matutinović, 4. razred

Ja sam učenik četvrtog razreda. Učiteljica i nas troje učenika radili smo kolače u školi. Prodavali smo ih jer ih je bilo dosta. Toni i Iva su raznosli po Zaostrogu, a ja sam prodavao pored trgovine. Zaradili smo 750,00 kuna. Svi ljudi su nam govorili kako su nam kolači fenomenalni. Od novaca koje smo zaradili kupili smo tonere, a od onoga što nam je ostalo, počastit ćemo se pizzom u Pločama.

Marin Grgurinović, 4. razred

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 21. 10. 2014. 10:07

Reciklažno dvorište

Bili smo jako uzbuđeni. Napokon nam dolazi reciklažno dvorište koje smo dobili kao nagradu za prikupljanje starog papira. Uredili smo dio dvorišta ispred škole.

Nestrpljivo smo otvarali kutije.

Pomogla nam je i učiteljica Silvija Krmić.

Zadovoljni smo nakon obavljenog posla.

Nastavljamo s našom akcijom. Unaprijed hvala svim našim Zaostrožankama i Zaostrožanima koji će nam u tome pomagati. U naše kontejnere odlažite samo stari papir. Unaprijed hvala.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 15. 10. 2014. 09:55

dm green city project - akcija Zeleni korak

Dragi i poštovani,

 

Ovim putem nam je želja obavijestiti Vas o rezultatima akcije Zeleni korak te Vam čestitati na natprosječnom trudu i zalaganju te izvanrednim rezultima kojima ste osvojili prvo mjesto u pripadajućoj kategoriji!

Vaš angažman i sudjelovanje Vaših učenika izuzetno nam je dragocjeno te nas ohrabruje i potiče da nastavimo usmjeravati naše snage u zelenom smjeru. Kroz akciju Zeleni korak želimo osvijestiti naše najmlađe o važnosti očuvanja i zaštite prirode te ih potaknuti da sami ulože napor u očuvanje prirode i shvate koliko promjenu možemo napraviti ako samo svatko krene od sebe te nam je neizmjerno drago što smo u tome i uspjeli.

Hvala Vam od srca na Vašem trudu i doprinosu!

 

U akciji Zeleni korak 2014 sudjelovale su 154 osnovne škole i sakupljeno je 271 712 kg.

 

Pobjednici akcije Zeleni korak su:

KATEGORIJA

IME ŠKOLE

KOLIČINA/BR. UČENIKA

1-250

OŠ Studenci

84.516

250 - 550

OŠ Antuna Bauera

22.985

550 <

OŠ Dore Pejačević Našice

23.148

< 12

OŠ Gradac - PŠ Zaostrog

720

12 - 30

OŠ Gola - PŠ Gotalovo

224.444

30 >

OŠ Petar Zrinski Čabar - PŠ Prezid

164.081

 

Ukupno najviše papira, 14 020 kg, prikupila je OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška.

 

Ovim putem bismo željeli iskoristiti priliku da pozovemo četiri Vaša predstavnika da nam se pridruže na dm green city dodjeli nagrada u utorak 17. lipnja 2014. u hotelu Westin (dvorana Panorama) u Zagrebu sa početkom u 19:00 sati, gdje će Vam biti uručene nagrade za Vaš ekološki angažman! Pozivnice su poslane na adresu Vaše škole, molimo Vas potvrdu dolaska.

 

Za sva pitanja stojim na raspolaganju.

 

Srdačan pozdrav,

Maja Popović /dm green city tim

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 13. 6. 2014. 08:00

Malo nas je, al nas ima

I ovaj put smo pokazali puno dobre volje i veliki trud. Cijelu godinu nešto prikupljamo, donosimo u školu, skladištimo... Tako smo sudjelovali u akciji Zeleni korak, prikupljali pomoć za nastradale od poplava, a sad brojimo čepove koje smo donosili tijekom cijele školske godine. Imamo ih 12 015! Veliki je to broj za naše malo mjesto i za nas troje. Hvala svima koji su nam pomogli. Nastavit ćemo i iduću školsku godinu sa svim započetim aktivnostima.

Iva Matutinović, Marin Grgurinović, Ante Toni Cvitanović i učiteljica Silvija Krmić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 11. 6. 2014. 08:53

Zeleni korak

Iva, Marin i Toni sa svojom učiteljicom Silvijom Krmić iz PŠ Zaostrog, sudjelovali su u akciji Zeleni korak i uspjeli sakupiti 2160 kilograma starog papira. Spasili su tako 40 mladih stabala! Hvala svima koji su pomogli u tome!

Umorni ali zadovoljni

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 6. 5. 2014. 10:05

Jedan dan u Dubrovniku

Jedan dan u Dubrovniku

U utorak sam išla na izlet u Dubrovnik s prijateljima i prijateljicama. Vozili smo se u novom autobusu. Družila sam se sa Sarom. U Dubrovniku smo gledali predstavu Divan dan, a obišli smo i kazalište Marina Držića. Slikala sam se pokraj Onofrijeve česme, Orlandovog stupa, pokraj kamena na kojem nitko dugo ne može stajati i Kneževog dvora. Bili smo i u Akvariju, a poslije toga smo jeli. U autobusu sam igrala kviz koji je priredila učiteljica Ranka. Nagradu su dobili Gračani. Moje putovanje u Dubrovnik lijepo je prošlo.

Iva Matutinović, 3. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 10. 4. 2014. 10:10

Dan voda

Brod od želja

Na satu Hrvatskog jezika, a povodom Dana voda, pisali smo svoje želje na list papira. Od tih papira napravili smo brodove, koje smo puštali u more. Natjecali smo se čiji će brod prepun želja stići do željenog cilja. More ih je nosilo i na kraju potopilo. Nadam se da će ostvariti naše želje.

Marin Grgurinović III. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 19. 3. 2014. 08:14

Maškare

Završetak maškara obilježili smo šetnjom po Zaostrogu i Gradcu. Opet nam je padala kiša, ali nismo dopustili da nam to pokvari raspoloženje. Korizma je. Nismo se odrekli nekih velikih stvari, ali smo odlučili biti bolji. To je puno važnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 6. 3. 2014. 08:27

Šegrt Hlapić

Iz filma Šegrt Hlapić

 

 

Jučer smo išli u Split posjetiti Muzej grada Splita i gledati film Šegrt Hlapić.

U dvorištu muzeja

Malo smo razgledavali

I onda imali radionicu

Pažljivo smo slušali

Pažljivo smo i gledali

Zato smo uspješno napravili novac

Nestrpljivo smo čekali početak filma.

I napokon!

Ulazak u kino!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 12. 12. 2013. 07:39

Sveti Nikola

Sveti Nikola, zaštitnik djece, putnika i pomoraca, došao je i u našu školu. Svi smo pripremili ponešto za njega. Bilo je tu pjesmica, igrokaza, recitacija i plesova, a on nam je donio čokolade, što nas je jako razveselilo. Krampusa ovaj put nije bilo, a to znači da smo bili dobri.

Iduće godine ćemo biti još i bolji, a ti nas sveti Nikola nemoj zaboraviti!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 7. 12. 2013. 08:28

Snjegović u Zaostrogu

Iako nam ne pada snijeg, odlučili smo napraviti snjegovića.

Bili smo jako vrijedni.

Danima smo slagali plastične čaše i snjegović je rastao i rastao.

Dobio je šešir i nos!

Napokon je gotov!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 4. 12. 2013. 07:41

Naše stablo

Posadili smo stablo. Na njemu su izrasli neobični plodovi. Mi smo vesela i dobra djeca. Jedite ih i vi i budite poput nas. U slast!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 7. 11. 2013. 08:20

Dan zahvalnosti za plodove Zemlje

Ante Toni, Iva, Marin, njihove mame i učiteljica Silvija, danima su se pripremali za prodajnu izložbu kolača povodom Dana zahvalnosti za plodove Zemlje. Kolači su bili lijepi i vrlo ukusni u što su se uvjerili mnogi mještani našeg Zaostroga koji su ih vrlo brzo pokupovali i tako nam omogućili kupnju tonera, stalka za projektor i mnoštva sitnica koje olakšavaju naš rad. Hvala svima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 24. 10. 2013. 08:34

Tri priče

U goste su nam došli gosti iz kazališta Licem u lice. Razveselili su nas svojom predstavom Tri priče. Veselimo se unaprijed gostima kao što su oni!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 9. 10. 2013. 08:24

U novoj školskoj godini

Ove školske godine, Luka Matutinović otišao nam je u PŠ Drvenik. Sretno Luka u petom razredu!

Ali mi imamo novog prvaša koji nam se zove Ante Toni Cvitanović. Dobro nam došao Toni!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 2. 9. 2013. 08:51

Majka

Moja majka ima lijepi osmijeh koji oduzima dah. Vodi me gdje god ja hoću jer je dobra prema meni, pa sam i ja dobar prema njoj. Ona je sunce usred oluje i tada nada mnom sja. Volim svoju mamu jer me izvlači iz nevolja i nikad me ne tuče. Ona je dobra prema svoj djeci u Zaostrogu. Nikad neću zaboraviti kako se brinula o meni kada sam slomio ruku. Mati je kao ljepilo koje drži cijelu obitelj na okupu. Ona je moja mama jer me je rodila i pazila kao i mog starijeg brata. Obitelj ništa ne smije razdvojiti.

Luka Matutinović, 4. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 22. 5. 2013. 08:51

Kako smo mi obilježili Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje osvanuo je kišan. Kako smo bili "naoružani" alatkama koje su nam posudili naši djedovi i bake, jedva smo dočekali započeti s radovima. Čim je kiša prestala, počeli smo uskopavati vrt, vaditi kamenje, iznositi višak materijala. Dva dana smo zbilja teško radili, ali rezultat nas je obradovao.

Naš mali vrt sad je rascvjetan, uredan i lijep. Hvala mamama koje su nam pomogle u tome. Sad imamo ljepši pogled kroz prozor na novu ogradu i cvjetove koje ćemo pažljivo njegovati kako bi nas isto tako lijepi dočekali i u novoj školskoj godini

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 25. 4. 2013. 08:07

Šale, trice, zvrndalice

U gostima nam je bila Jadranka Čunčić - Bandov te nam je predstavila svoje Šale, trice i zvrndalice. Naš Luka bio je dio njenog igrokaza Slon i bubamara.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 24. 4. 2013. 08:33

Dan planeta Zemlje

DESET ZAPOVIJEDI PRIJATELJA PRIRODE

1. Najprije očisti pred svojim pragom.
2. Ono što si očistio danas, čuvaj i sutra.
3. Štiti prirodu, ne uništavaj je.
4. Na zagađuj zrak jer čisti zrak je dug život.
5. U svoje srce i srce bližnjih usadi ljubav prema prirodi.
6. Ne kradi od budućnosti.
7. Nastoj da ono što imaš, traje što duže.
8. Misli danas za bolje sutra.
9. Kontrolirano odlaži otpad i ne stvaraj divlja odlagališta.
10. Sjeti se da nisi vlasnik Zemlje, nego njen zaštitnik i čuvar

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 22. 4. 2013. 09:02

Dan hrvatske knjige

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996. Spomendan hrvatske knjige slavi se na taj dan jer je prije više od pola tisućljeća, tj. 22. travnja 1501. Marko Marulić, otac hrvatske književnosti dovršio kao pedesetogodišnjak „Juditu“, svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jeziku. Jezična podloga „Judite“ je splitska čakavština i štokavski leksik te glagoljaška predaja, i po tome je ovo djelo navijestilo jedinstvo hrvatskoga jezika, a epohalna važnost toga spjeva leži u spoznaji da je Marulić hrvatski jezik primjerio europskim pjesničkim standardima. Dan hrvatske knjige obilježavamo radi promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 22. 4. 2013. 08:58

Moj zavičaj

Na likovnoj grupi radili smo plakat zavičaja. Pokušali smo na papir staviti sva njegova obilježja. Izrezivali smo, crtali i stalno nešto dodavali. I sad nam se čini da nije dovršen i da smo mogli dodati još mnoštvo detalja. Iako je već na našem panou, sigurno ćemo nastaviri raditi na njemu.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 19. 4. 2013. 08:33

Cvjetnica - Cvjetna nedjelja

Cvjetnica je nedjelja kojom započinje Veliki tjedan, nedjelja prije Uskrsa.
Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano "vazmeno otajstvo".

Vjernici se saberu pred crkvom. Svećenik blagoslovi maslinove ili druge grančice koje prisutni drže u rukama te navijesti evanđelje koje govori o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem. Vjernici zatim u procesiji krenu u crkvu.
Misno evanđelje je opis Isusove muke. Pjeva se tako da Isusove riječi pjeva svećenik, a ostale uloge, već prema tekstu, pjevači, odnosno zbor. Ako nema pjevača muka se može čitati.
Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 22. 3. 2013. 10:05

22. ožujka - Svjetski dan voda

Moje more

Obožavam se kupati u moru sa svojim prijateljem Marinom. Vozimo se na pedalini, ronimo, skupljamo školjke. Ja more jako volim. Ne volim ga kad prevrće i potapa brpodove. Volim ga kad ulovim neku veliku ribu. Ali iako baca kamenje po cesti i ponekad bude vrlo nestašan, ja mu opraštam jer ga jako volim. to je moje more.

Iva Matutinović, II. razred

Voda

Voda nam je izvor života. Vodu pijemo i kupamo se u njoj. Neka djeca nemaju pročišćenu vodu nego piju blato. Zato oboljevaju i umiru. Svake minute umre jedno dijete ili odrastao čovjek jer piju nezdravu vodu. Ja sam sretan jer pijem čistu vodu. Sretan sam jer se kupam i u moru, u jezeru, u rijeci.

Marin Grgurinović, II. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 21. 3. 2013. 08:59

Medo Winnie u našem razredu

Čitali smo lektiru Medo Winnie zvani Pooh i toliko su nam se svidjeli njegovi događaji s prijateljima da smo odlučili ugostiti ga u našu učionicu na dulje vrijeme. Na izvannastavnim aktivnostima naslikali smo ga na zid. Kako smo samo bili ponosni jer smo to jako uspješno napravili!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 22. 2. 2013. 08:11

Uz Međunarodni dan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulture različitosti i višejezičnosti.

Zaostrog

Moj zavičaj smistija se uz more, a obiluje borovim šumama i maslinicima. Nedaleko od grada Makarske, moje je misto Zaostrog. Uz njegovo ime postoji legenda. Svi govore da je selo dobilo ime po nekom zlom čoviku, ali prava je istina da ga je dobija po mistu koje se zvalo Ostrog. Kad je počeja rat, ljudi su se iselili iz njega i došli na more, a novom mistu dali ime Zaostrog. Lipo je moje misto. Krasi ga samostan u kojem se nalazi knjižnica. Malo nas je ostalo tu. Nadam se da će se vratiti oni koji su otišli jer nigdi nema ovakve lipote.

Luka Matutinović, IV. razred 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 21. 2. 2013. 07:58

Maškare

Ove godine bili smo ježići!

Učiteljica i mi ove godine smo posudili maske ježeva. Napravljeni su jako lijepo. Hvala učiteljici Selmi i njenoj djeci jer su nam ih posudili. Iduće godine ćemo i sami nešto napraviti. Puni smo ideja. Kiša nas je omela u šetnji, ali ipak smo se uspjeli pokazati!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 12. 2. 2013. 09:36

Terenska nastava

Jučer smo bili u Splitu. Posjetili smo Muzej grada Splita i Kazalište mladih.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 31. 1. 2013. 09:50

Božić dolazi

Bliže se blagdani, a mi smo se potrudili  da budi slatki i slasni, osim to su svečani i svima posebno dragi. Opet su se naše mame pokazale kao vrsne slastičarke i napravile puno ukusnih i lijepih kolača. Zahvaljujemo se svima koji su nam kupnjom i novčanim doprinosima pomogli zaraditi dovoljno novaca kako bi završili uređenje naše učionice, koja je nekada bila i njihova, a za koju se nadamo da će biti i njihove djece i unučadi.

Mještanima Zaostroga, svim ljudima velikog srca i dobre volje, želimo sretan i blagoslovljen Božić i sve najbolje u novoj godini.

Iva, Luka, Marin i Silvija

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 21. 12. 2012. 09:32

Naš bor

Ove godine odlučili smo napraviti sasvim drugačiji bor. Vodili smo se idejom da bude prirodan, a da ne uništavamo šumu. Sakupili smo starog, suhog granja i dobili ovaj neobičan bor. Ukrasili smo ga osušenim kriškama mandarina, suhim lišćem hrasta i plodovima oraha.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 19. 12. 2012. 07:42

Blagdani

Sveti Nikola, zaštitnik djece, pomoraca, putnika i siromašnih, posjetio je i našu školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 13. 12. 2012. 10:36

Učenje kroz igru

Što znači naše ime? Odakle su došli naši preci? Kome je danas imendan? O svemu tome i više, doznajte na stranici

http://imehrvatsko.net/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 5. 12. 2012. 08:24

Došašće ili advent

Došašće ili advent  je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića.

U zapadnom kršćanstvu došašće počinje četiri nedjelje prije Božića.  U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću.

U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 4. 12. 2012. 08:41

Ribolov

Jednog dana, učiteljica, Iva, Marin i ja išli smo loviti ribu. Iz početka nije bilo ništa, a zatim su se pojavile jaglice. Nikako ih nismo uspjeli uloviti. Nismo odustajali. Tad sam se sjetio kako mi je jedan čovjek rekao da se ne lovi rukom, nego srcem. Opet sam pokušao "zabaciti" i eto jaglice! Svi smo bili sretni, a ja sam ostao zamišljen je li taj čovjek stvarno bio u pravu.

Luka Matutinović, 4. razred

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 27. 11. 2012. 08:51

Međunarodni dan djeteta

1. Sva djeca i mladi imaju ista prava. Ni jedno dijete ne smije biti oštećeno zbog svog spola, boje kože, jezika ili religije. 

2. Djeca i mladi imaju pravo na najveću moguću mjeru zaštite zdravlja kao i zdravstvene preventive i medicinske brige. 

3. Djeca i mladi imaju pravo na besplatno osnovno obrazovanje. Osim toga, mora im se osigurati i posjet školama koje bi ih mogle dalje obrazovati. 

4. Djeca i mladi imaju pravo na odmor, slobodno vrijeme, igru i sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima.  

5. Djeca i mladi imaju pravo na informiranje, kao i na to da svoje mišljenje slobodno kažu i  budu saslušani. 

6. Djeca i mladi imaju pravo na dobar odgoj. Njihovi roditelji ili odgajatelji ne smiju primjenjivati silu. Zloupotreba i zlostavljanje djece su zabranjeni. 

7. Djeca i mladi imaju pravo u ratu i bijegu  dobiti posebnu pomoć i zaštitu. 

8. Djeca i mladi imaju pravo na zaštitu od rada kojim bi bili iskorišteni i na zaštitu od seksualnog zlostavljanja. 

9. Djeca i mladi imaju pravo na život sa svojim roditeljima i na kontakt s oba roditelja ako oni žive razdvojeno. 

10. Djeca i mladi invalidi imaju pravo na posebnu podršku i unapređenje, kao i na aktivno sudjelovanje u društvenom životu.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 20. 11. 2012. 10:26

13. studenog - Svjetski dan ljubaznosti

Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokyju je 13. studenog 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donešena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 13. 11. 2012. 09:20

Ljeto u zavičaju

Lukin osvrt na ljeto

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 8. 11. 2012. 10:17

Koća u mom mistu

Dječji radovi

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 31. 10. 2012. 09:23

Stara - nova učionica

Vikend u školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 21. 10. 2012. 09:43

Počinju radovi !

Za Dan kruha prodavali smo kolače.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 18. 10. 2012. 07:40

Dan kruha

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 12. 10. 2012. 10:15

Priprema za Dane kruha

Kada u rumene zore

Ili jasna jutra

Prolazim

Poljima rosnim

Gdje mlad vjetar njiše teške

Klasove

Visokog žutog žita,

Iznenada stanem;

I gle!

Moje srce od radosti glasno kuca

Kao zlatan sat.

D.T.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 9. 10. 2012. 09:43

Sat TZK

Naše prvo rolanje

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Krmić  datum: 3. 10. 2012. 08:50

Okvirni vremenik pisanih provjera znanja u PŠ Zaostrog

Ovdje možete preuzeti okvirne vremenike pismenih provjera znanja  u PŠ Zaostrog za drugo polugodište.

ZAOSTROG

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 14. 2. 2012. 23:17
 


Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Posljednje objave
preskoči na navigaciju